artikel

Vertrouwen is goed, controle is beter

bouwbreed Premium

Vertrouwen is goed, controle is beter

Het is vaak een gevarieerd gezelschap aan de stamtafel van een familierestaurant in de ‘hoofdstad van de bouw in het Oosten’. Bouw en transport zijn hier goed vertegenwoordigd. Op de parkeerplaats een collectie comfortabele auto’s. Men bespreekt de regionale weetjes en geeft graag adviezen aan elkaar.

Het restaurant doet niet aan poespas en wordt geleid door vader, samen met de zoon ‘in opleiding’. Het is op zondag gesloten. Ik voel mij daar thuis, zelfs als ‘eenzame’ bouwvrouw in deze door heren gedomineerde bouwstad. De kastelein is het hoofdstedelijke nieuwsblad. Niets ontgaat hem, delen van nieuws doet hij echter zeer selectief. Veel slap geouwehoer aan tafel en daarnaast mooie verhalen uit deze rijke stad waar het geloof een belangrijke rol speelt. Een aantal gezegdes passeert de revue, zoals “Beter vergiffenis vragen achteraf, dan toestemming vooraf”, ondanks dat men zich laat leiden door de weg van boven en “Vertrouwen is goed, controle is beter”.

Die laatste ken ik, als middenstandsdochter. In ons familiebedrijf gingen alle financiële transacties alleen via ‘eigen’. Verleiding is immers soms sterker dan trouw. Of mijn vader of mijn moeder stond achter de kassa. Wat komt er in en wat gaat er uit, ze hadden er geen accountant voor nodig. Hoewel geld altijd als middel is gezien was het echter te waardevol om het ongezien te verdelen. Zo gauw er te veel mensen binnen het bedrijf de waarde van het geld divers interpreteren en uitgeven gaat het vaak mis.

Bij dat Twentse restaurant heerst dan ook nog de traditionele financiële hiërarchie. Bij een verbouwing wordt betaald met spaargeld. Wat je niet hebt, kun je immers niet uitgeven. Het eten is perfect, bedrijf schoon met karakteristiek gastheerschap en de eigenaar is er elke dag. Een gezond bedrijf met een bijzonder mooie klantenkring. Afrekenen doet de senior herbergier. Hoofdstad van alles in eigen hand houden zeg maar.

Karin Rog, commercie en communicatie TWW, Oldenzaal

Reageer op de column via redactie@cobouw.nl of op Twitter via @CobouwNL 

Reageer op dit artikel