artikel

(Venti)leren we het nooit?

bouwbreed

Alarmerende berichten afgelopen week: ‘Verbeterplan ventilatie voortijdig gestopt’ (Aedes), ‘Ventilatieplan nieuwbouw werkt niet’ (NEN) en zelfs mini-chocoladelettertjes in De Telegraaf: ‘Plan voor beter ventilatie nieuwbouw mislukt’. Leren we het dan nooit? Dat is in ieder geval mijn eerste reactie.

Goede binnenluchtkwaliteit in woningen, scholen en kantoren is al jarenlang een zorgenkindje. Inmiddels is toch bij iedereen in de branche wel bekend dat het binnenklimaat in veel scholen ernstig te wensen overlaat en de leerprestaties negatief beïnvloedt. In onze slaapkamers is het er overigens niet veel beter aan toe, ook dat besef begint langzaam door te dringen. Het internationale congres Healthy Buildings, volgend jaar mei op de TU-Eindhoven, is een illustratie dat er ook op wetenschappelijk niveau veel aandacht is voor gezonde gebouwen.

En toch is de broodnodige verbeteringsslag van ventilatiesystemen in woningen dus blijkbaar mislukt. De berichten zijn gebaseerd op een brief van staatssecretaris Mansveld aan de Tweede Kamer. Daaruit blijkt dat de branche keurig volgens afspraak een opleverprotocol heeft ontwikkeld, maar dat we het niet gebruiken. De opdrachtgever vraagt er niet om en daarom doen we het niet. Weer ontstaat een negatief beeld van de bouw- en installatiesector.

Klopt dat beeld? Dat ligt eraan hoe je er tegenaan kijkt. Inderdaad worden instrumenten als het VentilatieprestatieKeur nauwelijks gebruikt. Maar aan de andere kant zien we in onze adviespraktijk diverse partijen die serieus werk maken van verbetering van inregeling en geluidproductie van ventilatiesystemen. Ze passen hun werkwijze aan en bouwen en installeren echt anders dan een jaar of twee geleden.

Die witte raven zwijgen er over en dat is jammer. Steek je kop boven het maaiveld uit, laat weten dat je serieus werk maakt van kwaliteit. Als wij niet laten zien dat we verbeteren en innoveren, zal de buitenwereld alleen maar blijven denken: ‘Leren ze het dan nooit?’

Harm Valk, senior adviseur Nieman Raadgevende Ingenieurs 

Reageer op dit artikel