artikel

Schone schijn

bouwbreed Premium

Schone schijn

De laatste tijd sta je in de spotlights: de zelfstandige professional, ook wel de zp’er. Je mag dan misschien voordeliger zijn voor de werkgever, je blijft er niet voor de lange termijn.

Bewust of enigszins gestuurd door de slechte economie begon je aan een bestaan als zelfstandig ondernemer. Door de huidige arbeidsmarkt is het vooral een gevecht om te overleven. Een pensioen opbouwen is vaak lastig en sociale zekerheid schiet er nog wel eens bij in. Veel zp’ers leven zelfs onder de armoedegrens.

Je doet hetzelfde als een werknemer in loondienst maar je bent er vooral voor de opvang van pieken. De flexibele schil, dat ben je. Maar is dat nu echt flexibel? Op locatie werken is voor kantoormedewerkers door de hedendaagse technologie niet noodzakelijk. Een flexibele werkplek zoals thuis, een businesscentrum ofzo, wordt door velen niet gebruikt. Dat is vooralsnog alleen weggelegd voor de doorgewinterde zp’er. Daarnaast wordt minder dan vier dagen werken binnen de bouw nog steeds gezien als moeilijk. Stel je voor dat je met meerdere mensen veertig uur zou delen.

Moeilijk ja. Maar is moeilijk nu echt onmogelijk? En waar kiezen de werkgevers voor? Jammer genoeg kiezen zij als eerste voor lagere kosten. En als het mogelijk is ook nog met een hogere kwaliteit.

Wat houd jou op de been? Zelfstandigheid, want je zou zo weer aan de slag kunnen in een vaste baan. Nee, dat is het niet. Voor sommigen zijn dit alleen maar dromen. Het is vooral de mogelijkheid om te doen wat jij leuk vindt. Wanneer men de vraag stelt wat jij doet, kun jij vooral met passie vertellen waarvoor jij gaat. Er worden krachten gebundeld in een corporatie en zo nieuwe bouworganisaties gevormd. Want je wil niet klagen, maar vecht gewoon door.

Marijke van Pouderoijen, Rethinking the Future

Reageer op dit artikel