artikel

Samenhang en verandering

bouwbreed Premium

Ons vak verandert op een heftige wijze en als manager wil je dit proces goed organiseren. Deze week kreeg ik een inspirerend schema in handen, waaruit bleek dat je doel bereiken door verandering, ongewild ook andere effecten kan oproepen. Vooral wanneer je aspecten als visie, urgentie, plan, middelen en competenties niet op orde hebt of juist in onbalans zijn.

Er blijkt een groot verschil in uitkomsten te ontstaan als die onderliggende aspecten niet kloppen. Ontbreekt de visie, dan krijg je verwarring. Ontbreekt de urgentie, dan volgt weerstand. Is er geen plan, dan ontstaat chaos. Stel je niet de juiste middelen beschikbaar, dan ontstaat er frustratie. En bij gebrek aan competenties sluipt er angst in de organisatie. Allemaal verschillende uitkomsten van processen die ik bij veel spelers in ons vak en ook in onze eigen organisatie herken.

Kortom, bij een efficiënt veranderingsproces moet je visie, urgentie, plan, middelen en competenties goed op orde hebben. Verkeerde verhoudingen leiden ongewild tot de andere uitkomsten die je als management, medewerker, leverancier, opdrachtgever en klant gewoon niet wilt.

De moraal van dit verhaal: als we in onze organisatie en in samenwerking met partners, écht iets willen veranderen, let dan ook eens op deze verhoudingen. Mij helpt het in elk geval veranderingen in onze organisatie en conceptontwikkelingen aan te pakken door ze telkens langs deze meetlat te leggen. Het geeft namelijk ook inzicht. En niet alleen inzicht in de eigen organisatie, maar ook in de opdrachtgevers die niet zelden eveneens in een veranderingsproces zitten. En dat voorkomt vervolgens weer een hoop communicatiestoornis. Ik zou zeggen: óp de verandering.

Bart Hendriks, algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel