artikel

Neem de regie

bouwbreed Premium

Neem de regie

Het aanbesteden bestaat al heel lang en het zal lang na ons ook nog wel bestaan. In de bouwsector maakt het daarmee deel uit van uit van de dagelijkse gang van zaken.

Afhankelijk van het formaat van uw organisatie en core-business heeft dat zo zijn consequenties. Voor de een zullen de tenderkosten hoger liggen dan voor de ander, bijvoorbeeld. En voor kleinere partijen zijn andere opdrachten interessant dan voor grotere partijen. Weer een ander moet samenwerken of als onderaannemer inschrijven.

Hoewel een dergelijke gestandaardiseerde procedure altijd onderhevig aan kritiek en verandering zal zijn, geldt voor iedereen dat de aanbestedingen van vandaag kansen blijven. Ook al moet het inschrijven door het invoeren van emvi misschien anders worden georganiseerd. Ook al moet misschien extern kennis worden ingekocht. Ook al kost veranderen geld.

Dit geldt voor alle lange-termijnontwikkelingen als duurzaam bouwen of innovatieve manieren van samenwerken. Die ontwikkelingen krijgen ook een plaats in de organisatie. Het aanbesteden wordt echter in plaats daarvan vaak een dankbaar mopperonderwerp. Weg zijn ondernemerschap en pro-activiteit en in plaats daarvan is er veelal een afwachtende houding die kansrijk inschrijven kan belemmeren.

Focus en een positieve houding zijn noodzakelijk. Dus stop de eigen energie vooral in het vinden van een manier waarop aanbestedingen goed voor u werken. Er is altijd een manier. Geef aanbestedingen een relevante plek in uw organisatie.

Is het te duur? Wees dan zeer selectief. Zijn de eisen te hoog? Ga dan samenwerken of ga actief op zoek naar hoofdinschrijvers.

Is er te weinig kennis in huis? Zoek dan uit of u die kennis beter binnenhaalt of extern inhuurt. Er zullen altijd dingen veranderen, het is de kunst om u daarop voor te bereiden en er het beste uit te halen.

Jessica van der Burg, inschrijfexpert bij Tenderwise

Reageer op dit artikel