artikel

Koken met streekproducten

bouwbreed

Koken. Als je het vaak doet, word je er handig in. Je weet hoe je wat lekkers moet maken. Je krijgt je stokpaardjes. Je specialiteiten. Van sommige gerechten weet je dat ze meestal in de smaak vallen. En soms probeer je wat bijzonders. Dan steek je er veel energie in. De hele middag in de keuken. De ene keer is het spectaculair lekker. Maar het kan ook ontzettend tegenvallen.

Meedoen aan aanbestedingen is net als koken. Zeker als er met emvi aanbesteed wordt. Partijen die het vaak doen, vinden hun weg wel. Hun chef-koks zijn de tendermanagers, die de hele dag met het voorbereiden van aanbestedingen bezig zijn. Ze weten wat de meeste opdrachtgevers ‘lekker’ vinden. Bij het mkb vind je de thuiskoks terug. Die kunnen bijzonder goed zijn, maar ze moeten het ‘erbij’ doen. Naast het tenderen hebben ze al een volledige baan. En dus is de kans groter dat het wel eens fout gaat. Of dat een emvi-aanbieding niet helemaal tegemoet komt aan de tedere smaakpapillen van de opdrachtgever. Veel mkb-bedrijven hebben het dan ook moeilijker dan grote bedrijven. Meer emvi betekent dat hun kosten relatief veel meer toenemen. En het succes blijft achter. Naarmate de ervaring toeneemt, komen die stokpaardjes en specialiteiten trouwens wel. En dat zijn streekproducten. Met een lokaal sausje. En die worden alleen maar populairder.

Zowel bij de chefkoks als bij de thuiskoks loopt het echt mis als iemand allergisch is voor een bepaald ingrediënt. Dan is alle moeite voor niets geweest en kan het gerecht zo de groenbak in. Die allergie komt ook bij opdrachtgevers voor. En die doet emvi-plannen belanden in de papierbak. Zonder pardon. En onnodig. Want door het tevoren even te vragen, had je met de allergie rekening kunnen houden. Check het dus. Bij de opdrachtgever. Via de nota van inlichtingen. Of via individuele inlichtingen. Dan kan het niet mislukken.

Bon appetit!

Joost Fijneman, Hoofd Bouwend Nederland Advies

Reageer op dit artikel