artikel

Kerstverlichting

bouwbreed

December is een goednieuwsshow voor binnensteden. Ze staan er mooi verlicht bij en het beleven domineert de activiteitenagenda. De kwakkelende retailsector krijgt een flinke impuls, ondernemers werken opeens wel samen en spelen in op de vraag van bezoekers. Juist nu zie je het maatschappelijk en economisch belang van de binnenstad als kloppend hart van een dorp of stad.

Tijdens de decemberperiode vinden – gek genoeg – ontwikkelingen en processen in de centra plaats, die het gehele jaar zouden moeten plaatsvinden. Het kan dus wel! Ingespeeld wordt op gezelligheid, beleving en er worden tal van evenementen georganiseerd om mensen te binden en te boeien. Er wordt extra gepoetst, geveegd en geplakt.

Nu snap je ook meteen waarom goedkope bezuinigingen op beheer en onderhoud, duurkoop zijn. Betrokkenen spreken elkaar aan rond het brede motto ‘schoon, heel en veilig’. Op straat liggen ‘opeens’ minder bladeren, rommel en hondenpoep worden snel opgeruimd. Leegstand wordt, indien mogelijk, uit het zicht gehouden (zet voor elke leegstaande winkelruimte een kerstboom), tijdelijk benut en de buitenkant oogt minder rommelig.

Het merkwaardigst is dat ondernemers, vastgoedeigenaren, gemeenten, samen met maatschappelijke organisaties en bewoners opeens nauw samenwerken om van deze periode een succes te maken. Terwijl buiten de kerstperiode een centrummanager, taskforce of andere eenheid nodig is om de neuzen een beetje dezelfde kant op te krijgen.

Je zou toch denken dat de urgentie in binnensteden om samen te werken, het niveau van kerstverlichting zou moeten ontstijgen. Vooral als je kijkt naar alle leegstandscijfers, problemen in de retailsector, afnemende bezoekersaantallen en bezuinigingen bij de overheid.

Misschien moeten we de kerstverlichting laten hangen en kijken wat er gebeurt?

Dr. Cees-Jan Pen, lector Vastgoed Fontys Hogescholen en programmamanager Platform31

Reageer op dit artikel