artikel

Kans

bouwbreed

Kans

Het kan niet zo zijn dat de modernisering van de bouw-cao voor de jaarwisseling niet (grotendeels) is afgerond. Werkgevers en werknemers dienen zich dat te realiseren als ze elkaar op 4 december weer treffen voor overleg over de vernieuwingsslag. De bouw kampt nog altijd met de naweeën van zes jaar crisis en kan een escalatie aan de cao-tafel niet gebruiken.

Afgaande op recente uitspraken in de media van cao-onderhandelaars Gijs Buijs (Aannemersfederatie Nederland) en Mieke van Veldhuizen (FNV Bouw) is echter aannemelijk dat het toch uit de hand loopt. Buijs verwijt de bonden starheid, terwijl de bouwbonden dreigen met “een hete strijd” als werkgevers niet tegemoetkomen aan hun eisen.

Natuurlijk, het vernieuwen van een cao die in tientallen jaren is opgebouwd, is een lastig en complex proces. Partijen dienen afscheid te nemen van verworvenheden waaraan ze, logischerwijs, gehecht zijn geraakt. Het opbouwen van een boekwerkje met nieuwe afspraken vereist bovendien vertrouwen in elkaar.

Dat het nu op de maand december aankomt, is eigenlijk te gek voor woorden. Bijna een jaar de tijd hebben werkgeversorganisaties en vakbonden gehad om de vernieuwing vorm te geven. Om dan te constateren dat ze tegen het einde van het jaar feitelijk op nog geen enkel heikel punt knopen hebben doorgehakt, is op zijn minst teleurstellend.

Nog veel erger zou het echter zijn als een gebrek aan onderling vertrouwen een toekomstbestendige cao in de weg zou staan.

De kans om een cao op te tuigen waarmee bouwers beter uit de voeten kunnen en die het voor (jonge) werknemers aantrekkelijk maakt om in de bouw te gaan of te blijven werken, was nooit groter dan nu. Het is aan de cao-partijen om die kans te grijpen. En wel nu.

Gevoeligheden uit het verleden, persoonlijke vetes, onderling wantrouwen of andere verstorende randzaken moeten daarvoor wijken.

Reageer op dit artikel