artikel

Ik vertrek!

bouwbreed

Ik heb er veel over nagedacht het afgelopen jaar. Maar nu weet ik het zeker. Ik vertrek! Toen ik hier aankwam was ik dol enthousiast. Ik was bezig met carrière maken. Hard werken, uren maken en mijzelf laten zien, vol van passie en energie als jonge hond. Met de wetenschap dat ik er door hard werken altijd wel zou komen.

Tot de crisis in 2008 alles veranderde. Het was allemaal ineens niet meer zo vanzelfsprekend als dat het al die jaren ervoor was.

Iedereen besefte het. Het moest anders we konden niet zo doorgaan. Zoals vele anderen begon ik voor mijzelf. Met het YouTube-filmpje van Simon Sinek als inspiratie startte ik mijn bedrijf volgens de nieuwe visie. Van daaruit ontmoette ik veel netwerk, medeveranderaars en visionairs. We wilden samen met passie de bouw veranderen. De crisis duurde voort en ook de grotere bedrijven begonnen te beseffen dat verandering noodzakelijk was en gingen zich roeren en aanpassen aan de nieuwe situatie. De grote jongens wisten de vernieuwing en verandering vrij rap naar zich toe te trekken en te vercommercialiseren.

Volgens mij is dat laatste ook de reden dat ik de bouw toch weer langzaam hetzelfde gat in zie trekken als waar we uitkomen. Innovatie dat als commercieel middel ingezet wordt om er toch weer bij te horen. Zolang het nodig is, want nu de markt weer aantrekt lopen de investeringen ook ineens terug. Dus verandert het in de kern wel echt? Hoe vaak grijpen we niet ook nog gewoon naar de ouderwetse laagste prijs en naar het elkaar het leven zuur maken tot aan de rechter. Daar valt ook weinig innovatie te bespeuren.

Daarom heb ik besloten dat ik vertrek. Naar een ander ‘bouwland’. Eéntje waar bouwen gezien wordt als een dienst die waarde en kwaliteit toevoegt aan het leven van de klant. Met klanten die niet voor de laagste prijs gaan maar voor kwaliteit. Omdat ze weten wat ze krijgen en geloven in de verkoper en zijn dienst. Geef ik het op? Ja, Ik geef het op om te proberen het omhulsel te veranderen. Ik richt me op de kern en vertrek naar het nu zonder te proberen het vroeger te handhaven en aan te passen.

Roel van der Vossen, voorzitter De Nieuwbouw, commercieel directeur Euroconstruct

Reageer op dit artikel