artikel

Geen strijd maar dooremmeren

bouwbreed

Geen strijd maar dooremmeren

Vorige week schreef ik op deze plek dat er na het verschijnen van het rapport van de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties strijd zou losbarsten over de inrichting van het nieuwe stelsel. Die strijd blijft uit. Het is stil (onder corporatiedirecteuren) en Marc Calon van Aedes is het zelfs voor 90 procent met de aanbevelingen eens.

Ik moest overigens in de krochten van internet op zoek naar wat Marc er eigenlijk van vindt; het is te vinden op een filmpje op de eigen site. Het bleef zo rustig onder directeuren, omdat er geen nieuw stelsel komt. Na alle tumult en klopjachten op slechteriken en dommeriken is dat toch eigenlijk wel teleurstellend te noemen. We schudden de kop, vegen het roos van de schouders en proberen de draad weer op te pakken, met een aanpassinkje hier en een aanpassinkje daar. Intussen blijven we (lees: Aedes) dooremmeren over de “10 procent waar we het over oneens” zijn.

De Woonautoriteit mag niet onder de minister van BZK vallen, maar moet onder die van Financiën. Nou, nou, dat is een gedurfde uitspraak; die gaat zeker verschil maken. Commerciële activiteiten in het middensegment moeten toch kunnen, omdat de markt dat niet zal doen; nog zo’n revolutionair statement, omdat de novelle schrijft dat als de markt het niet oppakt en de gemeente het nodig vindt, corporaties dat onder voorwaarden mogen.

Parlementaire enquêtes worden vaak gebruikt om ergens mee te stoppen en het daarna echt anders te gaan doen. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de enquête over de bouwfraude. We gaan niet stoppen met het corporatiestelsel, we gaan het niet echt anders doen. We maken het kader wat strakker, morrelen wat aan de checks and balances en drukken lukraak op wat knoppen om het moreel kompas te resetten.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel