artikel

GEEN hagelslag

bouwbreed

GEEN hagelslag

Het kan u nauwelijks ontgaan zijn. Er is GEEN hagelslag. Ik herhaal: er is GEEN hagelslag. Op Twitter, op de radio, in het Jeugdjournaal, overal was er aandacht voor. Het Voedingscentrum wilde met dit ontbijt een schoolvoorbeeld van een goed ontbijt geven. Dat hebben ze geweten!

Een soort nationale verontwaardiging maakte zich van Nederland meester. GEEN hagelslag op het schoolontbijt, dat kon toch niet? ‘Wat een betutteling’ en ‘Afpakken van cultureel erfgoed’, zo klonk het. Vol verbazing zag en hoorde ik het aan. Zoveel gedoe over iets dat er één ochtend niet is. Is dit waarover we ons druk willen maken in Nederland? Het bracht me wel op een een idee.

In de commotie leerde ik nog iets bij over voeding. Over halvajam en middenwegproducten. Had u er al van gehoord? Ik niet. Terwijl de halvajam gewoon bij de AH staat en er op de site van het Voedingscentrum van alles te vinden is over voorkeursprojecten, middenwegproducten en uitzonderingsproducten. Zo simpel zou het in de bouwsector ook moeten en kunnen zijn. Geen ingewikkelde milieudatabase die vooral bezigheidstherapie is voor adviseurs en lobbyisten. Gewoon drie categorieën van materialen: voorkeur, middenweg en uitzondering. En vertel me niet dat het in de bouw ingewikkelder ligt. Er is weinig complexer dan het menselijk lichaam, dus als het ons gelukt is voeding in deze drie categorieën te verdelen, moet dat met bouwmaterialen ook lukken. Gezond en lang leven in comfortabele en duurzame gebouwen, wie wil dat niet?

Waarschijnlijk had een groot deel van Nederland niet het besef dat hagelslag in de uitzonderingscategorie zit. Dat is na dit schoolontbijt wel helder. Soms heb je zo’n actie nodig om tot een inzicht te komen.

Gerben van Dijk, procesmanager Vernieuwing Bouw

Reageer op dit artikel