artikel

Dynamisch kunstlicht ondersteunt daglicht

bouwbreed

Dynamisch kunstlicht ondersteunt daglicht

Een innovatieve koppeling tussen daglicht en kunstlicht. Zo noemt Hak4t uit Dedemsvaart zijn nieuwe lichtoplossing voor gebouwen waarin het daglicht niet toereikend is.

Met de Daylight Extender (D-Ex) zegt de lichtspecialist een op grote schaal inzetbaar product op de markt te brengen. Het lichtsysteem ondersteunt de natuurlijke lichtinval met dynamisch led- kunstlicht. “Vaak zie je het andersom”, zegt Marc Hakvoort van Hak4t. “Wij brengen zoveel mogelijk daglicht in een gebouw, veelal vanaf het dak. Op het moment dat er te weinig daglicht binnenkomt, ondersteunt het systeem de lichtinval met dynamisch led- kunstlicht.”

Automatisch aanpassen

Na twee succesvolle pilots, in de zorg en de agrarische sector, is D-Ex onlangs voor een vloeroppervlak van 7200 vierkante meter geïnstalleerd bij Moderna Textielservice in Hardenberg. Het systeem past automatisch de hoeveelheid benodigd licht aan. Onderzoekers van de Jacobs University in Bremen hebben de door Hak4t toegepaste led-technologie bestempeld als het beste led-product dat zij hebben getest en noemden het grensverleggend.

Met de Daylight Extender is het volgens Hak4t mogelijk om minimaal 50 procent energie te besparen ten opzichte van traditionele producten. Uit onderzoek is tevens gebleken dat personeel op de werkvloer zich door goed licht prettiger voelt en daardoor betere prestaties levert.

Reageer op dit artikel