artikel

De kracht van de presentatie

bouwbreed

De kracht van de presentatie

Een goede inschrijving valt op. Inhoudelijk, maar ook uiterlijk. Alles klopt en is in gezonde balans. Visie, aandacht voor de opdrachtgever, offerte, taalgebruik en presentatie. Vergis u niet in de kracht van die balans. Het gaat naast de inhoud ook om de manier waarop u die overbrengt.

Inschrijven gaat over overtuigen, en daarvoor moet alles uit de kast gehaald worden. Inhoudelijk moet alles matchen met opdracht en opdrachtgever. Maar daarnaast beïnvloeden ook tekst en presentatie de overtuigingskracht ervan. Denk aan iemand die alle goede dingen zegt bij een sollicitatie, maar die met zijn lijf en uitstraling alles tegenspreekt. Tegenstrijdigheden maken de boodschap ongeloofwaardig.

Zorg dat uw inschrijving goed te lezen is. Besteed aandacht aan de grafische vormgeving. Te veel op elkaar gepropte tekst maakt het lezen minder aantrekkelijk en ondermijnt zo de overtuigingskracht. Zorg ook dat alle informatie goed terug te vinden is en werk met een inhoudsopgave.

Zorg verder dat de aanbestedende partij voor zich kan zien dat u samenwerkt. Maak daarvoor gebruik van beeldende taal maar ook van beeldmateriaal. Eén van de krachtigste manieren om dingen te realiseren, is niet voor niets het visualiseren ervan. Bovendien leest de afwisseling van tekst en beeld prettiger en bieden beelden een kans om juist de zachte elementen goed aan bod te laten komen. Als de aanbesteding heel omvangrijk is en al sociale elementen in zich heeft, kan het zelfs interessant zijn een filmpje te maken om precies die zachte factoren te communiceren.

Maar sla niet door. De punten in een aanbesteding zijn alleen maar te halen via de antwoorden op de vragen. Een begeleidende brief, een brochure of film kunnen alleen maar helpen versterken wat er al is. Versterkt een extra onderdeel de inschrijving niet? Laat het vooral achterwege.

Jessica van der Burg, inschrijfexpert bij Tenderwise

Reageer op dit artikel