artikel

De hippe bouwwereld

bouwbreed

De hippe bouwwereld

Als jonge, verse nieuwkomer in de technische wereld hoor ik vaak: “We doen het al dertig jaar zo, meissie, maak je maar geen zorgen!”

Soms denk ik weleens: wat een conservatieve wereld eigenlijk, die bouwwereld. Maar als je verder kijkt, zie je dat dit eigenlijk tóch wel meevalt! Ook de bouwsector gaat mee met zijn tijd en is aan het digitaliseren. Op tig verschillende vlakken zie je het terug: van total stations (oké, best een oud apparaat maar wel digitaal!) tot online document managementsystemen, van uitvoerders met tablets buiten in de klei tot Bouw Informatie Modellen. Digitalisering in de bouw wordt steeds belangrijker, domweg omdat we hierdoor meer kwaliteit kunnen leveren en sneller kunnen werken. En als je alles op de rit hebt, ook nog eens tegen minder kosten!

Neem bijvoorbeeld technisch beheer. Hoezo gedigitaliseerd, zul je wel denken, maar ook het technisch beheer van gebouwen heeft een behoorlijke stap gemaakt de afgelopen jaren. Door de digitalisering van technisch beheer kun je opeens storingen ‘zien’ aankomen, gewoon op afstand. En dat is niet alleen voordelig voor het onderhoudsbedrijf omdat werkzaamheden tijdig ingepland kunnen worden, vooral de klant heeft er baat bij: de gebouwinstallaties blijven optimaal functioneren zonder storingen of uitval. Daarnaast worden deze data verzameld, waardoor je vooraf de juiste installaties en systemen kunt kiezen: je weet namelijk hoe een installatie functioneert in welke omstandigheden. Handig dus bij aanbestedingen, die digitalisering!

Dus als ik hoor “ik weet wat ik doe, ik doe het al dertig jaar zo”, moet ik een beetje gniffelen. Ja, de bouw ontwikkelt zich misschien niet zo snel als de auto-industrie, hip kun je het niet noemen, maar we zitten zeker niet stil!

Ir. Ingeborg van den Ban, Tendermanager Strukton Worksphere Projecten

Reageer op dit artikel