artikel

Crisiscommunicatie

bouwbreed

Blijkbaar is de bouwlobby voor de volgende verkiezingen al begonnen. Deze week was in Cobouw een opiniestuk van oud-bestuurder Jos Feijtel te lezen. De titel liet weinig te raden over ‘We willen toch niet weer te weinig huizen?’. Graag veel extra capaciteit voor woningbouw reserveren in Noord-Holland is de boodschap van het stuk. Want anders, zo klinkt het dreigend, ‘is er zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog gewoon weer ouderwetse woningnood, en niet zo weinig ook!’.

Dit alles gebaseerd op prognoses van deskundigen. En om critici alvast de wind uit de zeilen te nemen: transformatie van leegstand kan wel wat lucht geven, maar nooit veel.

De geboden oplossing voor de angstaanjagende voorspellingen is nogal klassiek. Bouwen en in elk geval plannen maken om te bouwen. De grond reserveren we en we plakken er een sticker op: bouwgrond. Je ziet de wethouders van de gemeenten in Noord-Holland zichzelf al weer rijk rekenen. Eindelijk weer positieve beweging in de grondexploitatie.

Waarom zou iedereen in Noord-Holland willen wonen? De Randstad is groter dan Amsterdam en Nederland is groter dan de Randstad. Met de G4 en G32 hebben we meer dan een handvol stedelijke gebieden waar veel mensen willen wonen en werken. Afgelopen week werd Rotterdam door de internationale Academy of Urbanism uitgeroepen tot City of the Year 2015. Ook Eindhoven en omgeving timmert als Brainportregio hard aan de weg.

De gemeente Amsterdam stopt komende jaren 80 miljoen euro in het aanjagen van woningbouw, zo constateerde Vastgoedmarkt eerder dit jaar. Best raar dat de woningbouw van een zo populaire stad extra overheidsgeld nodig heeft. Misschien is het tijd voor omgekeerde citymarketing. Doe zoals Rijkswaterstaat ook doet in geval van calamiteiten op de snelweg. ‘Stel indien mogelijk uw verhuizing naar Amsterdam uit of zoek een andere bestemming’. Keuze genoeg lijkt me.

Gerben van Dijk, Procesmanger Vernieuwing Bouw 

Reageer op dit artikel