artikel

Column: Lootjes trekken

bouwbreed

Aanbestedingen bezoeken is niet mijn dagelijkse werk. Ik heb wel eens gevraagd hoe dat gaat tijdens zo’n uitslag. Pen en papier meenemen, luisteren, opschrijven en feest vieren of niet. Zo simpel is het. Het verzoek om even langs een loting te rijden, omdat ik daar toch in de buurt was die ochtend, leek mij daarom geen probleem.

Van alle inschrijvingen waren er negen gekwalificeerd. Vakbekwame collega’s uit groot- en middenbedrijf. De opdrachtgever wilde echter terug naar vijf; daarom werd er geloot.

De loting: negen aannemers aan tafel en namens de opdrachtgever: de programmaonderdeel manager, de strategisch inkoper en een externe projectleider. Op tafel negen A4’tjes met de namen van de bedrijven erop. Ze werden voorgelezen, opgevouwen en in een A5-envelop gestopt. Op mijn verzoek werd de envelop ook gesloten.

Onder de tafel kwam het item te voorschijn waaruit de loting werd verricht. Een versleten boodschappentas, formaat shopper, van een grote supermarkt. Hier werden de enveloppen ingelegd. Als stapel in een tas schudt niet zo lekker, dus ook dit keer op mijn verzoek werden de enveloppen eerst als een kaartspel geschud.

Ter plekke werd snel bepaald wie van de ambtenaren de loting ging verrichten. Voor de gevestigde orde wellicht een ‘zo is het nu eenmaal’ verhaal, maar binnen mijn beeldvorming in een professionaliserende markt een soort Jiskefetgevoel. Wij waren overigens voor en na de loting nummer 9, maar dat is toeval.

Niemand kan mij duidelijk uitleggen waarom er niet gewoon negen aannemers mogen inschrijven. Als je ook voor de prekwalificatie geacht wordt serieus documenten in te dienen, dan is het wel zo correct als allen een aanbieding mogen doen. En als loten echt hoort bij ‘het systeem’, mag dan ook voor loting een uniform professioneel systeem komen? Elektronisch of bijvoorbeeld met van die WK-lotingballen? Ben ik wel ballenmeisje.

Karin Rog, Commercie & Communicatie TWW, Oldenzaal 

Reageren op deze column? Dat kan op Twitter via @KaatRog of via @CobouwNL 

Reageer op dit artikel