artikel

‘Bouwers moeten meer initiatief nemen’

bouwbreed Premium

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven laakt de afwachtende houding van de meeste bouwbedrijven. “Er is nog nooit een bouwer, op eigen initiatief, met een plan naar me toe gekomen.” Technologiebedrijven doen dat volgens hem wel.

Van Gijzel vertelde woensdag op Paleis Soestdijk, tijdens de presentatie van Cobouw 50, hoe zijn stad na crisisjaren uitgroeide tot de slimste vierkante kilometer van de wereld. De sleutelwoorden: open innovatie en ondernemers binnenhalen die zelf initiatief nemen. Dat laatste is iets wat bouwbedrijven volgens hem best wat vaker zouden mogen doen. “Zeg nou eens gewoon: ‘Burgemeester, we zien dit en dit probleem. Dat willen we zo en zo aanpakken. Wat vind je ervan?”

Gast-hoofdredacteuren van Cobouw Nico de Vries (BAM), René Kesselaar van het bouwbedrijf Kesselaar en Zn. en Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen zijn het niet met Van Gijzel eens. “We willen de kansen pakken, maar onze plannen moeten wel gehoord worden”, stelt Verhagen. “Weet je wat een moeite je moet doen om iets dat je zelf bedacht hebt daadwerkelijk uitgevoerd te krijgen? Als je drie keer nee hoort, raak je vanzelf ontmoedigd.”

Nico de Vries, voormalig bestuursvoorzitter van BAM, sluit zich daarbij aan. “Wij hebben als BAM ooit een plan voor de voltooiing van de A3 tussen Rotterdam en Amsterdam gemaakt. Daar is even naar gekeken, er werd gelachen en vervolgens is er niets mee gedaan.” Dat werkt niet erg motiverend, vindt De Vries. “Het maken van zo’n plan kost zo een paar ton.”

“Opdrachtgevers zijn nog veel traditioneler dan wij”, vindt Kesselaar. “Wij wilden een tijdje geleden een paar leegstaande panden opknappen. De gemeente werkte niet mee, verschool zich achter allerlei regeltjes.”

Klik op de foto bovenaan dit artikel en blader door de afbeeldingengalerij die een impressie geeft van het Cobouw50-event 

 

Plaats van handeling van het Cobouw50-event was Paleis Soestdijk in Baarn. Foto: Marit Overbeek

Reageer op dit artikel