artikel

Bouwen wordt nog veel leuker

bouwbreed

Als we echt gaan doen wat ik in mijn laatste column (17 november) geadviseerd heb, heb je zowel een probleem als een uitdaging. De positivo’s onder ons weten te vertellen dat er geen problemen zijn, uitsluitend uitdagingen. Werken is continu de strijd aanbinden met alle uitdagingen die onze rijksweg kruisen. Als je een dag lang veel uitdagingen hebt kunnen overwinnen, hebben we een dag prettig gewerkt.

Je zou denken: hoe meer uitdagingen, hoe leuker het wordt. Maar niet heus. De uitdaging ‘de volgende aanbesteding met ongezond veel inschrijvers’ is niet leuk. Die uitdaging is irritant, vervelend, energieslurpend en demotiverend gezien de dramatisch lage scoringskans van minder dan 20 procent. Wie heeft er lol in om 80 procent van je inzet voor de man met de korte doch beroemde achternaam te doen?

Wat echter te denken van de uitdaging ‘onze bouworganisatie structureel gezond maken in het veranderende landschap van de bouw’. Dat klikt stukken florissanter. Niet dan?

Florissanter en je kunt er nog meer mee bereiken ook. Al is het ook zo, laten we elkaar geen mietje noemen, dat die uitdaging écht stukken uitdagender is. Dat vraagt wel enkele jaren continu inzet, inzicht, energie, creativiteit, overleg, samenwerking, onderzoek, en zo nog veel meer. Tussentijds moet de boterham nog steeds verdiend worden. Dus ja, dat wordt een intensieve tijd. Maar ware toekomstbestendigheid, de situatie dat uw bedrijf beschikt over een eigen product/concept, dat u in direct contact staat met uw doelgroep, dat u met uw product of concept het grootste bouwprobleem van deze doelgroep oplost, dat u daarmee bereikt dat uw organisatie structureel winstgevend, gerespecteerd en klantgericht wordt. Dat plaatje kan realistisch zijn, dat ideaalplaatje is enkele zweetdruppels waard.

Van faalkosten naar klantkansen. Wedden dat u bouwen dan nog veel leuker gaat vinden?

Leo van de Wal, trainer/consultant bij CBT-Bouw

Reageer op dit artikel