artikel

Bouw node gemist in innovatiebrief Europese Unie

bouwbreed

Teleurstelling alom dat de Europese Commissie met geen woord rept over de innovatiekracht van de bouw in recente communicatie.

“Wellicht kun je niet zeggen dat de bouw voorop loopt, maar de innovaties die elke dag plaatsvinden in de sector verbeteren de processen, helpen te besparen op materialen en die te verbeteren, besparen energie en maken onze gebouwen comfortabeler”, vindt de Europese bouwfederatie FIEC. Daarmee reageert zij op de zogenoemde communicatie van de Europese Commissie over de innovatiekracht van industriële sectoren.

De FIEC zou graag zien dat de Commissie alsnog een plaats inruimt voor de bouw in het innovatiebeleid. Daarbij wijst zij erop dat innovatie niet over revolutie gaat. “Dagelijkse oplossingen zoals het betonpompen naar steeds grotere hoogte, sleufloze technieken of tunnelboormachines halen zelden de koppen in de media, maar staan wel voor vooruitgang in de sector die bijdraagt aan de kwaliteit van leven en/of de kostprijs verlagen. Dat zou erkend moeten worden als technologie die bijdraagt aan het welzijn van de maatschappij als geheel”, vindt de FIEC.

De organisatie is het wel eens met de Commissie dat er zowel een betere innovatiestrategie nodig is als meer investeringen in onderzoeksinfrastructuur. “Wij zijn het eens dat beschikbare middelen niet te veel gespreid moeten worden en dat de nadruk moet liggen op de kwaliteit van onderzoek, meer dan op de kwantiteit”, vindt de FIEC in haar reactie.

Reageer op dit artikel