artikel

Blog: ‘Verduurzamen? Niet doen!’

bouwbreed

Blog: ‘Verduurzamen? Niet doen!’

Uw blogger van dienst is druk bezig met het kopen van een woning. Tijdens dit proces kom ik in aanraking met allerlei woningexperts. Zo ook een duurzaam-sceptische taxateur. Mooi pandje, vond hij. Niets meer aan doen. Letterlijk. “Verduurzamen? Niet doen! Haal je er nooit uit.”

Het stulpje dat ik op het oog heb is een seriewoning uit de jaren ’70. Gevalletje doorzon. Energielabel D. Zo’n woning schreeuwt om een upgrade. Althans, als ik de nul-op-de-meter-goeroes en aanbieders van passiefhuisrenovaties mag geloven. Mijn taxateur denkt daar anders over. 

Blijf zitten waar je zit en vervoer je niet, is zijn advies. “Je kunt je geld wel gaan steken in warmtepompen, zonnepanelen of isoleren, maar het is de vraag of zo’n investering ook zorgt voor een hogere waarde van de woning.” De woning verduurzamen kan wel, luidt zijn boodschap, maar alleen als je zeker weet dat je de investering terugverdient voordat de woning weer verkocht wordt. “Of je moet het gevoel hebben dat je de aarde wilt redden. Ga dan vooral je gang.”

Ja maar, mijn energiekosten gaan toch omlaag als ik investeer in verduurzaming? “Dat gebeurt ook als je ieder jaar een nieuwe energieleverancier neemt. Krijg je flinke korting. En je hoeft je niet in de schulden te steken of voor de rest van je leven een vast bedrag per maand af te dragen aan een partij die je huis bijna energieneutraal gemaakt heeft.” 

En dat energielabel dan? “Geen paniek. Dat label is bij verkoop van onderschikt belang, is mijn ervaring. Het gaat toch vooral om locatie, locatie, locatie. Ik zou wel even dubbelglas plaatsen op de plaatsen waar je dat nog niet hebt. Het kost je een paar honderd euro en je hebt ineens een C-label. Is net een psychologische grens.”

 

Niets doen dus? “Inderdaad. Alleen als anderen in de buurt in de weer gaan met zonnepanelen, wko’s en HR++ glas moet je mee. Al is het maar om te zorgen dat jouw huis niet minder waard wordt.” 

Mijn taxateur is niet de enige die het verkondigen van de duurzaamheidsboodschap nog niet helemaal onder de knie heeft. Zo werd mij door de onderhoudsmonteur van de bijna vijftien jaar oude cv-ketel toevertrouwd dat ik het apparaat vooral nog een paar jaar moet laten “doorronken”. Een nieuwe superzuinige ketel of misschien zonnepanelen, daar kan ik beter niet aan beginnen. “Deze doet het toch nog?! Ik wil u niet op kosten jagen. En ik heb liever dat u dit oudje nog een paar jaar door mij laat onderhouden.”

Energiebesparing is een hot item. Het kabinet heeft tal van maatregelen genomen om woningen, scholen en kantoren energiezuiniger te maken, nieuwbouwwoningen moeten aan steeds strengere energie-eisen voldoen en marktpartijen hebben tal van concepten klaarliggen om bestaande woningen voor een beperkt bedrag fors op te waarderen. Ik vrees echter dat er nog een wereld te winnen valt.

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw 

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL

Reageer op dit artikel