artikel

Blog: Verantwoord

bouwbreed Premium

Blog: Verantwoord

Jaren geleden zat ik in Londen te praten met een directeur van BAM-dochter Edmund Nuttall, tegenwoordig BAM Nuttall genaamd. Onderwerp van gesprek was Corporate Social Responsability, in goed Nederlands Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen (MVO).

Het was in een tijd dat menigeen in ons land nog dacht dat MVO alleen maar ging om het bevredigen van de milieubehoeften van de klanten, een soort marketinginstrument dus.

In Engeland waren ze echter al veel verder, zo bleek. Beleid op papier volstond toen al niet meer. En beperking tot milieu werd evenmin geaccepteerd door opdrachtgevers. Je moest toen al aan gene zijde van de Noordzee aantonen dat je in de praktijk een goed bedrijf was, met oog voor het milieu en je stakeholders, hetgeen iets anders is dan shareholders. Dan gaat het om personeel, onderaannemers en opdrachtgevers.

In ons land heeft het even geduurd, maar een groeiend aantal bedrijven praktiseert MVO. Helaas anders dan in Engeland nog heel vaak slechts met de mond of via aansluiting bij MVO Nederland dan wel een categorale club op het gebied van het milieu. Op die manier kunnen ze laten zien, denken ze, dat ze goed bezig zijn. Of ze verschuilen zich achter het excuus dat het wellicht ethisch niet deugt, maar juridisch wel.

Neem bijvoorbeeld het gedoe rond de A2 Maastricht waar Portugezen via detacheerder Rimec aan het werk waren. De combinatie Avenue2 waste de handen in onschuld. Zij wisten niet dat Rimec niet deugde. Het zal wel denk ik dan. Juridisch klopt het wellicht dat hebben in ieder geval vooraanstaande juristen uitgemaakt. In het kader van MVO had de combinatie natuurlijk wel een zorgplicht jegens de Portugezen.

Het is niet het enige voorbeeld. Europees gezien zijn er zelfs heel veel. Een reactie van politici is dan altijd dat als sectoren hun verantwoordelijkheid niet nemen, zij met regels komen. Daar zitten bedrijven natuurlijk helemaal niet op te wachten. Moet je dan medelijden hebben met ze? Ik vind van niet. Hadden ze hun MVO-ambities maar in de praktijk moeten brengen in plaats van alleen met de mond belijden. Het gehuil dat minister Lodewijk Asscher ze nu wil opzadelen met enorme administratieve lasten doordat ze alle onderaannemers moeten gaan controleren, is dan ook met Paarse Krokodillentranen. Verantwoord is het in ieder geval niet te noemen.

Ferry Heijbrock, journalist

Reageer op dit artikel