artikel

Blog: Sex in the smart city

bouwbreed

Blog: Sex in the smart city

Je zult maar in Domburg wonen en horen dat we tegenwoordig bouwen aan ‘slimme steden’. Ik weet niet wat ik met de nieuwe mantra aanmoet.

Slimme mensen schijnen later naar bed te gaan. Sinds ik dat weet, ga ik laat naar bed.

Sex schijnt ook goed te zijn voor je IQ. Dat excuus gebruik ik ook altijd bij mijn vrouw. Maar, ja die is ook niet op haar achterhoofd gevallen. Was ik echt slim geweest, dan zou ik met wallen onder de ogen wekelijks zo niet dagelijks een bezoek brengen aan de Amsterdamse wallen. Doe ik dat, dan raak ik – terwijl ik vermoedelijk niet eens echt van prostituees geniet – mijn echtgenote waarschijnlijk kwijt.

Ik wil maar aangeven: het woord ‘slim’ laat zich op tal van manieren uitleggen. Van Dale heeft het over ‘schrander’, ‘vindingrijk’ en ‘scherpzinnig’. Mijn dochters breng ik altijd bij dat slimheid met de bereidheid om te leren te maken heeft. Vraag me niet waar ik die wijsheid vandaan heb en of ik gelijk heb, maar met een open vizier naar mensen, situaties en dingen blijven kijken, stimuleert in elk geval mijn hersenactiviteit.

Althans, die indruk heb ik. “Wie rijp is, kan alleen nog maar rotten”, probeer ik me te blijven herinneren. MDJVW’s (meisjes die je versieren wilt) noemden mijn mbo-/hbo-/universitaire vrienden en ik ‘smartjes’. Het was in de tijd dat de ideale bedpartner naast mooi ook vooral slim moest zijn, omdat ze anders niet ‘doable’ was.

Best een vrouwonvriendelijke benadering, denk ik achteraf. Bovendien is het de vraag of die combinatie van slim en mooi (unieke uitstraling wat mij betreft) überhaupt mogelijk is. “Mooi zijn maakt lui”, menen mensen die lelijk zijn. Het andere uiterste kan ook waar zijn: mooie mensen denken te weten dat lelijke mensen denken dat mooie mensen van jongs af aan in een gespreid bedje liggen, waardoor de mooie mensen die tegen dat soort vooroordelen aan gaan lopen koste wat kost het tegendeel gaan bewijzen. Het gevolg daar weer van kan zijn, dat ze zo bezig zijn met slim zijn dat ze juist dom overkomen.

Terug naar de ‘slimme stad’. Wie in godsnaam heeft die term bedacht? Op het eerste gezicht klinkt het onderliggende streven sympathiek en logisch. In een slimme stad leef je veiliger, is de lucht schoner en zijn de huizen, auto’s en fietsen intelligenter dan gemiddeld. Toch overweeg ik als westerling juist om te verkassen naar het rustigere Drenthe of Noord-Brabant. Dolgraag zou ik wonen in een oude boerderij met een groen stukje land eromheen, zonder rijen in de supermarkt en met een karrenspoor in plaats van asfalt.

Met slimheid heeft dat misschien wel niets te maken, tenzij je denkt dat Holland binnen twintig jaar tot aan de Heuvelrug zal overstromen. Laatst hoorde ik Rob van Gijzel spreken. De burgemeester van de lichtstad waar het licht dreigde te doven, had een inspirerend verhaal over de wederopstanding van Eindhoven. Hoe inspirerend zijn verhaal ook was, ik mag toch hopen dat Van Gijzel nu niet plotseling allemaal volgelingen krijgt of dat er een Van Gijzelnorm komt of een Van Gijzel-zo-moet-je-een-oude-stad-nieuw-leven-inblazen-doe-het-zelf-boek.

Waarom niet? Omdat volgens mij innovaties, slimheid en intelligentie zich niet laten kopiëren. De wederopstanding van de stad ben ik bereid van harte toe te juichen. Maar zodra er een slimme campagne wordt georganiseerd door slimmeriken die denken te kunnen anticiperen op het wiel van morgen, als een merchandisingproduct, haak ik af. Na-apen is zo van voor de crisis.

Thomas van Belzen

Reageren op deze blog? Mail naar redactie@cobouw.nl of op Twitter via @CobouwNL

Reageer op dit artikel