artikel

Blog: Schuilt er ook een deler in u?

bouwbreed

Zeven dagen lang zocht ik via deelplatform Peerby naar gereedschap voor een schuurtje. Twee stuks per dag. Op een speciekuip na, heb ik alles binnen. Conclusie: Delen werkt. Wat kun je daar nou mee als ondernemer in de bouw?

“Een man moet een boormachine hebben”, zei een vriend laatst. “Just in case. Het hoort bij de standaard ‘gear’.” Ik had hem net een cadeaubon van een doe-het-zelfzaak gegeven. Of hij het apparaat ook wilde gebruiken? “Weet ik veel.”

Goed, de deeleconomie (uitleg hier) is nog niet aan iedereen besteed. Toch zijn er steeds meer initiatieven die het delen van een bepaalde dienst of een bepaald product faciliteren. Je hebt ze onder meer voor auto’s, eten, een slaapplaats en gepensioneerde specialisten.

 

Ook in de bouw wordt gedeeld. Op deelmarktplaats FLOOW2 kunnen ondernemers in de bouw sinds 2012 bedrijfsmaterieel en diensten, van graafmachines en tractoren tot vergaderruimten en personeel, tijdelijk verhuren of uitlenen aan collega-bedrijven. Momenteel staan er zo’n 25.000 producten en diensten online.

Tegelijkertijd verkiezen steeds meer bedrijven in de bouw voor zzp’ers en flexkrachten in plaats werknemers in loondienst. Een aantal grote bedrijven heeft bovendien (een deel van) de materieeldienst afgestoten. We hoeven al dat die spullen, kennis en kunde niet zelf in huis te hebben, als we het ook in kunnen lenen/huren, is de gedachte. ‘Toegang’ is belangrijker dan bezit. “We willen geen boor, maar een gat in de muur.

Terug naar mijn eigen ‘Peerby Challenge‘. In een week tijd mocht ik tien gereedschappen lenen van mensen in mijn buurt. In bijna alle gevallen kreeg ik binnen drie uur na het plaatsen van mijn oproep een reactie. Het ging allemaal makkelijker dan gedacht, kost niets en je spreekt nog eens mensen in de buurt. Alleen maar voordelen dus, zolang je de boor van de buurman niet stuk maakt.  Ik ben enthousiast. 

 

Wat moet je daar nou mee als ondernemer in de bouw? Dat is aan u. Misschien schuilt er ook een deler in u. Ik zou me als bouwer, materieelverhuurder of -fabrikant in ieder geval eens in de deeleconomie gaan verdiepen. Voor je het weet komt er, net als in de hotel- en taxibranche, een platform dat de markt overhoop gooit.

Oh ja, die vriend van de cadeaubonnen. Hem kwam ik afgelopen week ineens op Peerby tegen. Hij zocht naar een boor… “Heb jij die.”

Komt er echt een schuurtje? Waarschijnlijk niet. Ik heb er zelf al één namelijk. Maar misschien is er in de buurt van Zwolle wel een vereniging die een houten schuurtje kan gebruiken. In dat geval leen ik mijn geleende gereedschap graag door. Moet u zelf wel even bouwmaterialen en een vakman regelen.

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw 

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL: #Peerbychallenge.

Reageer op dit artikel