artikel

Blog: Sagrada in Ice

bouwbreed

De TU Eindhoven probeert haar eigen wereldrecord voor de grootste ijsconstructie, na nog geen jaar alweer te verbreken. In het Finse Juuka verrijst deze winter een model (schaal 1:5) van de Sagrada Familia. In een blog voor Cobouw houden studenten, docenten en vrijwilligers de vorderingen bij.

In 2003 heb ik met behulp van een koelmachine een iglo gebouwd voor een tentoonstelling in september in Amsterdam. Het bouwen van een iglo in de zomer was een geweldige ervaring die ik kon realiseren met de hulp van Easycool BV. Het bouwen met ijs heeft me daarna nooit meer losgelaten en toen we in de winter van 2014 de kans kregen om de grootste iglo ooit te realiseren in Finland hebben we dat met beide handen aangegrepen. Deze iglo was het eerste grote project met vezelversterkt ijs en maakte het mogelijk om een koepel met een doorsnede van 30 meter te realiseren. De Sagrada Familia in ijs is een vervolg op dit project.

 

Arno Pronk in de iglo van vezelversterkt ijs 

Het geeft ons de kans de mogelijkheden van het bouwen met vezelversterkt ijs nader te onderzoeken. Zoals je beton namelijk kunt wapenen met stalen staven of vezels zo kun je ook ijs wapenen met hout of papier vezels. IJs kan daardoor drie keer sterker worden zowel in trek als in druk en het kan 20 keer zo taai worden (ductiliteit).

Geofry Pyke heeft dat voor de eerste keer toegepast in de tweede wereldoorlog. De techniek is toen gebruikt om het ijs te verstevigen op de meren rondom Sint Petersburg zodat de geallieerde vliegtuigen konden landen op het ijs. Daarna zijn er nog wel onderzoeken gedaan en heeft men enkele experimenten uitgevoerd maar is het niet meer toegepast. Naar mijn idee onterecht. Met vezelversterkt ijs kan veel meer dan met gewoon ijs. Vezelijsconstructies kunnen veel slanker worden uitgevoerd en grotere overspanningen worden mogelijk.

We kunnen natuurlijk geen garanties geven dat het ons gaat lukken in vier weken de Sagrada in Ice op te leveren. Net als bij het origineel in Barcelona is het proces en het idee belangrijker dan het resultaat. Veel zal afhangen van het weer en het enthousiasme en doorzettingsvermogen van iedereen die erbij is betrokken. Vorig jaar bij de bouw van de 30 meter iglo was het een dubbeltje op zijn kant. We hadden alle tijd nodig en ondanks het “warme” weer is het toen toch gelukt. Dit jaar gaan we een week langer en zijn we met veel meer mensen. Aan de andere kant is de uitdaging ook veel groter. Op papier moet het lukken, zolang er niet al te veel fout gaat.”

Arno Pronk, universitair docent TU Eindhoven

Meer info over de bouw van de Sagrada Familia van vezelversterkt ijs vind je hier

 

Reageer op dit artikel