artikel

Blog: Moraliteit

bouwbreed

Blog: Moraliteit

Dat multinationals alles doen om maar geen belasting te betalen, is al langer bekend. Dat Nederland een belastingparadijs is voor die grote jongens ook. De Luxemburg-route die nu bekend is geworden dankzij een internationaal opererende groep onderzoeksjournalisten, is wel nieuw.

Het toont aan dat er iets totaal mis zit met de moraliteit in de wereld. Want diezelfde groep van grote bedrijven gaat voorop in de lobby om de lonen zo laag te houden dat er inmiddels in veel zich beschaafd noemende landen een groeiende armoede zichtbaar is.

Economen of instituten die dat aan de kaak stellen en een andere verdeling van inkomen en vermogen voorstellen, worden door met name de VVD afgeschilderd als linkse gekken. Je gaat je afvragen of alle VVD-ers ook van die belastingroutes gebruiken, op Helma Neppérus na dan die de belastingontwijking wel aan de kaak wil stellen.

Helemaal ontstellend is het in dit verband dat je als mkb’er niet het lef moet hebben om soortgelijke trucs uit te halen, want dan word je aan de hoogste boom opgeknoopt door de Belastingdienst in naam van de Koning, dat gelukkig nog wel. Maar de echte boeven, die ook nog eens in ons land de prijzen kunstmatig hoog houden zoals Shell, ontspringen de dans. Iedereen is gelijk voor de wet maar de een is toch iets gelijker dan de ander waarbij inkomen, omzet en/of vermogen een cruciale rol speelt.

Voor mensen die de historie kennen en tot de uitstervende groep behoren die nog wel eens boek leest, is Das Kapital van Marx en Engels een aanrader. Marx startte rond 1840 zijn werk aan het boek om “de bourgeoisie een theoretische slag toe te brengen die ze nooit meer te boven zal komen”, zo zei hij rond 1870 vlak voor het verschijnen van de eerste druk. Hij zag de uitwassen van het kapitalisme als gevolg van de industriële revolutie als broedplaats voor revolutionaire krachten die zouden streven naar volledige gelijkheid.

Feitelijk zitten we anno 2014 weer op dat punt waarin kapitaal de wereld regeert. Niet dat het communisme nu weer de kop zal opsteken, maar het gemor van het klootjesvolk zal aanzwellen en de politiek nopen tot ingrijpen. Daar moet je dan direct je hart voor vasthouden. Want die heeft er de afgelopen jaren geen blijk van gegeven de verstandelijke vermogens te hebben die nodig zijn om dergelijke processen in goede banen te leiden. Neem bijvoorbeeld de hypocrisie van Nederlandse bestuurders. De Duitse minister van Financiën heeft voor de komende drie jaar 10 miljard euro vrijgemaakt voor investeringen in onder meer infrastructuur. Hij doet dit onder zware druk van onder meer de voorzitter van de Eurogroep, inderdaad onze eigen Jeroen Dijsselbloem die vindt dat de Duitse fixatie op bezuinigingen Europees herstel vertraagt. Dat is dan de man die in Nederland de hand stevig op de knip houdt.

Mensen, er zit maar één ding op. Allemaal een liefdadigheidsbedrijf starten op Guernsey of Jersey en de belasting dan via Luxemburg regelen. ING lukte het ook op die manier. Houden we tenminste nog iets over aan onze harde werken.

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw

Reageer op dit artikel