artikel

Blog: Kleine bouwer de dupe van emvi

bouwbreed Premium

Blog: Kleine bouwer de dupe van emvi

Kleine bouwbedrijven zijn de dupe bij emvi-aanbestedingen. Ze zijn onvenredig hoge tenderkosten kwijt, vooral voor het maken van het veelgevraagde plan van aanpak. De populairste manier om kwaliteitscriteria (emvi) toe te passen, want de nieuwe Aanbestedingswet eist tenslotte ‘Emvi tenzij.’

En masse worden kwaliteitscriteria toegepast, maar ook bij opdrachten waarbij dat nauwelijks meerwaarde heeft. Bij de toekenning van de emvi-punten wordt gemiddeld een score van zeven gegeven en zijn er zelden uitschieters naar boven of onder. Lekker gemiddeld dus, maar zonder de mogelijkheid om te laten zien waar je goed in bent.

Veel meerwaarde heeft zo’n plan van aanpak niet, want daarvoor wordt een extern adviesbureau ingehuurd. De bouwer zelf weet uit ervaring ook precies waar de knelpunten zitten en wat de slimste aanpak is, maar kan dat misschien niet altijd even goed te verwoorden. Ondertussen is de winkans slechts een op vier om een project binnen te halen, dus hogere tenderkosten tikken extra hard door.

Het MKB is tussen de 2 en 5 procent aan tenderkosten kwijt, terwijl grote ondernemingen niet meer dan 1 tot 2 procent aan inschrijfkosten spenderen, becijferde het Aanbestedingsinstituut.

Bizar genoeg zijn de totale tenderkosten in de bouw juist met 10 procent gedaald door het hoge aantal onderhandse bouwopdrachten, heeft het EIB berekend. Een gemiddelde emvi-aanbesteding kost 42 procent extra ten opzichte van een tender tegen de laagste prijs, maar de kosten zijn dubbel zo hoog bij projecten met een contractwaarde van een paar miljoen euro. En dat is nu juist de vijver van het midden- en kleinbedrijf.

Kleine bouwers zien een verdubbeling van de tenderkosten omdat de mode nu is om een plan van aanpak te eisen voor een nieuwe rotonde, kruising of bibliotheek. Een merkwaardig gevolg van een wet die pretendeert het midden- en klein bedrijf een streepje voor te geven. De klachten regenen sindsdien binnen bij het Aanbestedingsinstituut.

Wat is nu de oplossing? Simpel: Stoppen met onnodige extra kwaliteitseisen of zorg dat die echt het verschil kunnen maken.

Lees ook ‘Tenderen mkb door emvi duur’ en lees het volledige rapport van het Aanbestedingsinstituut en huiver

Ingrid Koenen, journalist Cobouw 

Reageer op dit artikel