artikel

Blog: Kiezen tussen een of niets

bouwbreed

Blog: Kiezen tussen een of niets

Gelderland zit in de tang bij de aanbesteding voor het provinciehuis. De provincie waagde zich aan een pps-constructie voor de renovatie en verbouwing van het nieuwe provinciehuis, inclusief een pakket voor onderhoud en een exploitatie. Ingegeven door de gedachte om “meer uit de markt” te kunnen halen, maar in het besef dat de klus met een waarde van ruim 40 miljoen euro een maatje te groot zou zijn voor het mkb.

De gedeputeerden dachten te kunnen kiezen uit drie uitgewerkte ontwerpen, maar het resultaat beperkt zich tot slechts een. Alleen VolkerWessels blijft over om een bieding neer te leggen, die overigens waarschijnlijk aan alle gestelde eisen zal voldoen en een intrigerend ontwerp heeft gemaakt. De twee andere consortia haakten voortijdig af en zullen niet eens inschrijven.

Gelderland kiest voor het halve ei in plaats van de lege dop. Afbreken van de procedure kan overigens nog steeds, maar verdient niet de voorkeur. Toch? Een duivels dilemma. Het is nu alles of niets voor de provincie. De keus is verder gaan met de enige overgebleven inschrijver of de hele procedure overnieuw beginnen en maanden achterstand op te lopen, maar dan wel in de gedachte dat er iets te kiezen zal zijn en dat er concurrentie is rond de prijsvorming.

Het idee van een Europese aanbesteding is om de mededinging te bevorderen en met slechts een inschrijver is juist sprake van een monopoliepositie. Het alternatief is de aanbesteding af te breken en ongeldig te verklaren. Dan is maanden tijd en moeite verspild, want een opdracht mag niet op dezelfde manier weer op de markt komen.

Wat is er mis gegaan? Waren de eisen te hoog, onredelijk of was er te veel risico? Oud-BNA-voorzitter Kees van der Hoeven reageerde op twitter zelfs met de suggestie van ouderwets vooroverleg. Ook bij mij overheerst het gevoel dat er iets niet klopt.

De spoeling is dun, dus het is op zich opmerkelijk dat de handdoek vroegtijdig in de ring wordt gegooid. Facilicom en Ballast Nedam/Heijmans zijn geen onervaren pps-partijen en zouden een dergelijke klus prima aankunnen. Het is een intrigerende vraag waar we waarschijnlijk nooit antwoord op krijgen: Officieel zijn het “bedrijfseconomische” motieven en “gebrek aan vertrouwen om een gunstige bieding neer te leggen”. Het zal altijd blijven knagen: Heeft de provincie nu wel het onderste uit de kan gehaald, zoals ze zelf denkt of zal de marktpartij zijn kans schoon zien. Wie geeft zijn mening?

 

Artist’s impression van het nieuwe Gelders Huis  

 

Artist’s impression van het nieuwe Gelders Huis 

 

Ingrid Koenen, verslaggever Cobouw 

Reageren op deze blog? Dat kan op Twitter via @IngridKoenen en @CobouwNL 

Reageer op dit artikel