artikel

Blog: ‘Bouwrommel’

bouwbreed

Blog: ‘Bouwrommel’

“Heb je weer bouwrommel gekocht?!” Dit weekend viel het mee. Echt waar. Ik zag op de vlooienmarkt veel leuke bouwdingetjes, een speldje, ansichtkaart en wijndoos bijvoorbeeld, maar ben niet tot aankoop overgegaan. Dat is wel eens anders geweest. Vooral in mijn eerste Cobouw-jaren wilde ik alles waar een logo van een bouwbedrijf op stond hebben. Van een groot deel van mijn ‘bouwrommel’ heb ik inmiddels afstand gedaan, maar ik loop nog regelmatig tegen bouwgerelateerde hebbedingetjes aan. Een selectie.

Stropdas Moes Bouwbedrijf

 

Gespot: Marktplaats

Toelichting: “Een mooie stropdas van een eens zo mooie byzondere waardevole onderneming die helaas ten gronde is gegaan aan geld management en geen inzicht meer was van de geweldige positieve energie stroom. een super bouwonderneming. Een leuke herinnering aan MOES misschien iets voor iemand die zich nog Moeser voelt”, aldus Marktplaats-verkoper HGVerh. De vraagprijs is 10 euro.

   

Bouwen op mensen – 75 jaar HBG

 

Gespot: Eigen collectie

Toelichting: Boek van Anthony van Kampen over de Hollandsche Beton Groep (HBG). Uitgegeven in 1977 ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van het bedrijf. November 2002 werd HBG overgenomen door BAM. Mijn exemplaar kostte 2,50 euro in de kringloopwinkel.

 

Beeldjes Marlies Noordkamp

 

Gespot: Galerie Zuid, Harskamp

Toelichting: De beeldjes zijn, volgens de sticker op de sokkel, in 1988 aangeboden door Bouwbedrijven Jongen B.V.. Als iemand weet ter ere waarvan, dan hoor ik het graag. Ze staan te koop van 22,50 euro per stuk.

 

Kurkentrekker Nettenbouw

 

Gespot: Eigen collectie

Toelichting: Over de kurkentrekker zelf weet ik weinig, alleen dat er Nettenbouw op staat. Het is een krijgertje. Nettenbouw was één van de 35 technische ondernemingen waaruit Imtech ontstond. Lang werd de naam Imtech alleen gebruikt voor de technische bedrijven van het conglomeraat Internatio-Müller. Sinds 1998 staat de onderneming als geheel te boek als ‘Imtech’.

 

Solitaire Nettenbouw

 

Gespot: Eigen Collectie

Toelichting: Solitaire met het logo van Nettenbouw.

 

Wijnkist Bouwbedrijf Mestemaker

 

Gespot: Marktplaats

Toelichting: Leeg houten wijnkistje van bouwbedrijf Mestemaker uit het Groningse Musselkanaal.

 

Ballast Nedam IGB presenteert de Vijfde van Beethoven

 

Gespot: Eigen collectie

Toelichting: Ballast Nedam stelde in 1995, vijftig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, een “bijzondere cd” samen met vier verschillende uitvoeringen van de Vijfde Symfonie van Beethoven. “Echter voorafgegaan door het vrijheidssymbool zelf, door het morseteken van de Victorie, en door de eerste toespraak voor een bevrijd Nederland door Koningin Wilhelmina”, staat in het cd-boekje. Dit hebbedingetje heeft me 1,50 euro gekost.

 

 

Stickers Van Bree en Kuyt Westzaan

 

Gespot: Marktplaats

Toelichting: Twee ongebruikte stickers, te koop op Marktplaats (‘Bieden’). De rechter sticker werd uitgegeven in 1979, toen Bouwbedrijf Van Bree uit Someren 75 jaar bestond. 33 jaar later, in 2012, ging het bedrijf failliet. Delen van Van Bree werden overgenomen door Ballast Nedam en Aannemingsmaatschappij Hegeman.

 

Schrijfblokhouder A4 Cobouw

 

Gespot: Eigen collectie

Toelichting: Een schrijfblokhouder voor A4-formaat schrijfblokken in de oude Cobouw-kleur (rood). Er bestaat ook een bijpassende pen.

 

Heeft u ook ‘bouwrommel’? Verzamelt u bijvoorbeeld bedrijfspennen, stickers of beeldjes? Stuur een foto naar m.kuit@cobouw.nl of reageer op Twitter.

 

UPDATE: Een vragenrondje op de reactie van Cobouw heeft 12 bedrijfspennen, twee mokken, een usb-stick, een kwast een spelletje, een driehoekige marker, een sleutelhanger, tientallen bouwhelmen en een deel van een oude brug in een plastic piramide opgeleverd.

 UPDATE 2: Na een paar dagen zoeken heeft uw conservator rui twintig bouwgerelateerde hebbedingetjes gevonden.

 

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL

Reageer op dit artikel