artikel

Apk voor de polyester vleugels

bouwbreed

Apk voor de polyester vleugels

In november 2005 hebben we de free formvleugeldaken van het Rabin Center gemonteerd, het museum ter nagedachtenis van Israëls vermoorde vredespremier Jithzak Rabin. Het was enkele uren voordat de Clintons zouden openen en net op tijd. Het museum heeft een Great Hall en een Library, die beide overdekt zijn met grote vrije vorm schaaldaken in glasvezelversterkt polyester.

Het dak van de Great Hall lijkt op een witte vredesduif, bedacht door architect Moshe Safdie. Octatube won de internationale aanbesteding door een ingenieus voorstel van gigantische gekromde surfboards, de grootste was 20 bij 30 meter. Holland Composites was de composiet comaker. Het design & build resultaat bleek extreem innovatief, het proces bijna onbeheersbaar. Het werd mijn meest innovatieve project ooit, een wereldinnovatie.

De beherende stichting toonde zich onlangs ongerust toen er melding kwam van ‘cracks’ in het oppervlak van de bovenhuid. Op de Israëlische wijze ontstond er een storm in een glas water, meer aangezwengeld door procesbeluste advocaten dan door analytisch denkende ingenieurs. De onlangs door Bauke Bekkering en mijzelf op 40 meter hoogte uitgevoerde alpinisten-apk bestond uit het analyseren van de vacuüminjectieproductiemethode, de wijze waarop de segmenten van 3,5 x 15 meter aan elkaar gekoppeld waren op de bouwplaats door middel van prefab wapeningsstroken en epoxylijm en tenslotte glad en vloeiend waren afgewerkt met plamuur. Op de bouwplaats werden er enkele incisies en reparaties uitgevoerd.

De cracks bleken haarscheurtjes die in de plamuur ontstonden, vaak maar een fractie van een millimeter breed. In een glad wit oppervlak tonen ze veel groter, ook op foto’s zonder de schaal van de rolmaat. Onze APK toonde geen constructieve of lekkageproblemen. We zullen met microscheurtjes moeten leven, maar wel onderhoud plegen. De woestijnzon is ongenadig. De Rabin waren een voorbeeld. Na het pionieren voor het Rabin Center is er een golf van composietgevels gebouwd in Nederland.

Mick Eekhout, directeur Octatube en hoogleraar TU Delft

Reageer op dit artikel