artikel

‘3D-printer gaat rol van aannemer sterk veranderen’

bouwbreed

Open de deuren. Steek meer energie in samenwerking. Het jaarcongres van de NVB, brancheorganisatie van de ontwikkelende bouwers, staat bol van verandering.

Wervelwind Martijn Aslander, lifehacker en inspirator, nam de bouwers mee naar de landing op een miljoenen kilometers verwijderde komeet, het wondermateriaal grafeen dat batterijen vliegensvlug laat opladen en drones die lastige inspecties overnemen. Bouwer Thunnissen uit Heemstede wil zodra de mogelijkheid zich voordoet aanhaken bij het printen in 3D. Jazeker, ook door combinaties met anderen aan te gaan. De aannemer uit de Cobouw50 verraste eerder door projecten van corporaties over te nemen en succesvol goedkoper te bouwen dan de huisvesters voor ogen hadden.

Kaakbeenderen

Hoe snel de ontwikkeling van het printen in 3D gaat? De Limburger Maikel Beerens – in 2006 afgestudeerd aan de Universiteit van Maastricht – heeft het bedrijf Xilloc opgezet en levert inmiddels complete kaakbeenderen voor de medische sector. Nu nog zagen de artsen mensen op maat om standaard heupprotheses te kunnen plaatsen. Over tien jaar verwacht Beerens voor alle patiënten exact maatwerk te printen, waardoor de zaag achterwege kan blijven. Bot met bloedvaten, dat zal straks uit zijn printers komen.

Beerens: “Ik zou graag willen dat het gehele midden- en kleinbedrijf gaat printen in 3D. Over tien jaar een heel flatgebouw. Dat zou mooi zijn.” Industrieel ontwerper Bram van den Haspel – architect, natuurkundige, kunstenaar – ziet door de 3D-printer de rol van de aannemer sterk veranderen. Eerst zal hij stukken inkopen. Later zullen de klanten de aannemer overslaan en rechtstreeks aankloppen bij de fabriek.

“De aannemer staat dan buiten beeld, een ontwikkeling die zeker zal plaatsvinden. Veel bouwers brengen de bezwaren tegen 3D-printen naar voren maar zien niet de kansen.”

Van Haspel verwacht dat het tempo van de printers – die nu nog dagen zwoegen op een verbindingsstuk – snel omhoog zal gaan, waardoor het printen van elementen en later complete woningen binnen handbereik komt. “Heel geschikt voor kleinere series van woningen. Die worden goedkoper en gemakkelijker energievriendelijker gemaakt. Belangrijke toepassingen liggen in de renovatie. Je kunt de bestaande constructie op maat voorzien van een schil met leidingen en voorzieningen die in de normale bouw niet mogelijk is.”

Reageer op dit artikel