artikel

Zittenblijvers

bouwbreed

Zittenblijvers

Soms is een aanbesteding van bijzonder groot belang voor een organisatie. Er is in veel gevallen bijvoorbeeld een zittende partij. De aanbesteding verliezen betekent concreet ook omzet verliezen – soms heel aanzienlijke omzet. Vaak wordt aangenomen dat het een voordeel is om in een dergelijke positie te verkeren: opdracht en opdrachtgever zijn bekend u heeft krediet kunnen opbouwen.

Er zijn echter ook nadelen. Zittende partijen gaan er nog wel eens vanuit dat aanbestedende diensten “wel weten wat we doen” en vergeten dat beoordelaars alleen van papier af mogen beoordelen, of zelfs niet bekend hoeven te zijn met hun organisatie. Wees dus compleet. Altijd.

Maar de grootste valkuil is bekendheid met de opdracht. In aanbestedingsland telt slechts wat is beschreven. Dat is de enige informatie die andere partijen ook hebben en die dus leidend is in het afwegen van een gunningsbeslissing.

Maar al te vaak calculeert een zittende partij veel behoudender (want hij weet wat eigenlijk wordt bedoeld) en prijst hij zichzelf zo uit de markt. Eenvoudig alle verschillen negeren en sec volgens bestek inschrijven, is een niet-onlogische keus. Schudt deze neiging evenwel meteen af. Het schept de verwachting dat de klus as iszal worden uitgevoerd in plaats van als beschreven. Simpelweg omdat niet is aangegeven dát sprake is van een verschil. Dan heeft u misschien de klus, maar ook meteen een bijzonder slechte verstandhouding.

Hoewel er veel schroom is om vragen te stellen (dan weet de rest het ook!?) verdient het zeker de voorkeur discrepanties tussen praktijk en uitvraag aan bod te laten komen in de vragenronde(s). Zo ontstaat in elk geval een kans op een concurrerende prijs en bevestigt u professionaliteit.

Jessica van der Burg, Inschrijfexpert bijTenderwise

Reageer op de columnvia mail of www.Twitter.com/cobouwNL

Reageer op dit artikel