artikel

Woede

bouwbreed

Woede

‘No one shall be held in slavery or servitude’ luidt artikel vier van de Rechten van de Mens. Fier Fryslan heeft in Leeuwarden het Centrum Kinderhandel Mensenhandel opgericht. Een uniek centrum dat slachtoffers van mensenhandel behandelt en huisvest en dit diepe onrecht helpt bestrijden.

Wij mochten het gebouw ontwerpen, het verbruikt energie noch water. Duurzame hulpverlening in een dito gebouw. Deze week werd het geopend met een keur aan sprekers: staatssecretarissen, burgemeesters, directeuren. En zoals het met de meeste spreekbeurten gaat, je onthoudt er weinig van, op zijn best een gevoel: trots en waardering.

Eén ding bleef wel hangen. Ik werd geraakt door Sigrid van Aken van de Nationale Postcodeloterij. Zij prees Fier voor haar woede. Woede over mensenhandel en de drive die hieruit ontstaat om zo’n ambitieus centrum te realiseren. Woede als bron van ideaal. Zien we dat nog in óns vak dacht ik? De woede over het kapotstoken van onze leefomgeving? De woede om mensen met toch al te weinig geld onnodig op te zadelen met een energierekening? De woede over het op elkaar laten wonen van mensen met weinig perspectieven? De woede over gebouwen en wijken die de klachten van mensen met dementie verergeren in plaats van verlichten? De woede dat we kinderen laten opgroeien in afgedankte teringzooi? Woede over de ‘one-size-fits-all’ en de onderwaardering van het bijzondere? Of de woede over de jonge architecten die niet de kans grijpen om de oude lullen met hun dito plannen uit het vak te blazen?

Nou houd ik niet zo van boze mensen, de bron is vaak zuur- en verongelijktheid. Doe mij maar een goeie grap. Maar woede als bron voor verbetering, daar mochten we wel meer van hebben. Geen goede architectuur zonder woede en zonder Postcodeloterij.

Marcel Tankink, directeur KAW

Reageren op deze column? Dat kan op Twitter via @MarcelTankink of @CobouwNL

Opening Centrum Kinderhandel Mensenhandel in Leeuwarden. 

Reageer op dit artikel