artikel

Verwachtingen overtreffen

bouwbreed Premium

Al in 1987 is duurzaamheid door de VN-commissie Brundtland kortgezegd omschreven als ‘het voldoen aan de huidige behoeften, zonder toekomstige generaties te beperken’. Daar kun je volgens mij niet tegen zijn.

Het is dan ook jammer dat Piet Oskam (Cobouw, 2 oktober 2014) ons wil laten geloven dat duurzaamheid vaag, zweverig en te verreikend is. En ook, dat duurzaamheid ruimte maakt voor een nieuwe ontwikkeling waarbij het zou gaan om vraaggerichtheid en niet om duurzaamheid. Het suggereert dat toekomstige generaties buitenspel staan in het huidige bouwen.

Ik geloof in het tegenovergestelde. Juist door na te denken over het verlagen van levensduurkosten, zoals bijvoorbeeld in De Stroomversnelling. Of door de waarde van materialen voor toekomstige generaties al te waarderen, zoals in de circulaire economie wordt voorzien met als voorbeeld het gemeentehuis in Brummen. Het zijn twee voorbeelden van waarover duurzaamheid tegenwoordig gaat: we overtreffen de verwachting van onze klanten. Daar zit het succes van duurzaamheid: het bieden van producten die een aanzienlijk voordeel opleveren, nu én in de toekomst. Bewoners en gebruikers van gebouwen met een lagere energierekening, een betere geluidsisolatie, meer binnenruimte en een beter binnenklimaat zijn wel degelijk vóór duurzaamheid. Ze noemen het alleen niet zo en dat is prima.

Laten we het woord duurzaamheid niet verder besmetten met negatieve beeldvorming en ons juist richten op het overtreffen van verwachtingen. Misschien moeten we ook de P van Pleasure vaker toevoegen aan People, Planet en Profit. Dat is goed voor innovatie in het algemeen en voor toekomstige generaties in het bijzonder.

William van Niekerk, directeur Corporate Social Responsibility bij Koninklijke BAM Groep, w.van.niekerk@bamgroep.nl

Reageer op dit artikel