artikel

Verspilling van energie

bouwbreed

Verspilling van energie

Het energieakkoord staat op springen. Als we zo door gaan behalen we nooit het afgesproken percentage van 14 procent duurzame energie in 2020. Zelfs een ‘waakhondcommissie’ onder leiding van Ed Nijpels helpt niet.

Windenergie wordt nooit rendabel zolang we windhandel bedrijven met CO2-rechten. De NOS had het zelfs over miljardenschade door windmolens. Niet echt opstekers zo vlak voor de Dag van de Duurzaamheid. Gelukkig zijn er ook andere geluiden.

‘Duurzaamheid financiert zichzelf’, stelde Geanne van Arkel van tapijtfabrikant Interface tijdens een bijeenkomst van het netwerk Vernieuwing Bouw over geld verdienen in een circulaire economie. Een gepassioneerd verhaal volgde. Van een bedrijf dat de droom heeft om een herstellend bijdrage te leveren. Dus niet: zorgen voor wat minder milieubelasting en een kleine footprint (toch?), maar voor een positieve bijdrage. Zonder compensatie of CO2-handel. Het blijft niet bij dromen. Door het hele bedrijf heen gaan medewerkers aan de slag.

Twee voorbeelden. Met de aankoop van duurder biogas is tegelijk de reductie van het gebruik in de productie in gang gezet. Inmiddels is een proces ontwikkeld dat 40 procent minder gas nodig heeft. Netto heeft het bedrijf minder energiekosten voor het eindproduct. In Azië worden nylon visnetten verzameld om als grondstof te dienen voor de productie van tapijt. 600 ton van deze netten dreven jaarlijks de zee in. Binnen anderhalf jaar is de investering voor het benutten van deze recyclestroom terugverdiend.

Laten we stoppen met de verspilling van het bouwen aan akkoorden, convenanten en deals die in praktijk vooral papieren tijgers blijken te zijn. ’t Is je reinste energieverspilling en papiervulling. En laten we nu niet proberen het energieakkoord te repareren met nieuwe maatregelen en bezweringsformules. Eén simpel uitgangspunt volstaat: wie schoon is krijgt lekkers, wie vies doet moet boeten.

Gerben van Dijk, procesmanager Vernieuwing Bouw

Reageer op dit artikel