artikel

Verbod op traditioneel aanbesteden

bouwbreed Premium

Verbod op traditioneel aanbesteden

Het gros van de bouwprojecten worden onderhands / openbaar aanbesteed, en de uitvoerende bouworganisaties kruipen er achter aan. Je moet toch wat om aan je omzet te komen. Weliswaar een lage scoringskans, ongeveer 80 procent van de calculatiekosten zonder resultaat.

Energieverspilling voor het eigen bedrijf, om over de onderaannemers maar te zwijgen. In de bouw zijn we geïnteresseerd in het eigen bedrijf op het eigen eilandje. De rest redt zichzelf maar. 

Een wettelijk verbod op traditioneel aanbesteden valt op korte termijn ook niet te voorzien. De politiek is wild van de concurrentie- en aanbestedingsgedachte. Als er zinvol over gediscussieerd moet worden, kan iedere politicus zich ook nog achter Europa verschuilen. Dat aanbesteden houden de overheid en de opdrachtgevers wel vol.

 

STABU: technologische prietpraat 

Juist in de bouwwereld is aanbesteden een ongezonde zaak. Het eindproduct bestaat op tekeningen en is beschreven in een bestek. Bestekken die per definitie niet sluitend zijn, durf ik na ruim 25 jaar bestekken beoordelen te beweren. Wat overigens niets over de kwaliteit van de bestekschrijver zegt. De opdrachtgevers weten niet in detail wat ze eigenlijk van de bouwprestatie verwachten, en de STABU/RAW-methodieken bestaan voornamelijk uit onleesbare technologische prietpraat die ieder denkbaar bouwrisico in moeten dekken. Waardoor deze risico’s juist ontstaan.

De vraag ‘geachte opdrachtgever, wat vindt u nu echt vet belangrijk bij de uitvoering van uw bouwplannen?’ wordt niet gesteld. Laat staan dat een uitvoerende bouworganisatie daar aan kan voldoen.

 

Ingedekt 

Anderen leren mij dat aanbesteden juist bedoeld is om het inkoopproces te objectiveren. Daarmee wordt de marktconformiteit bepaald, en zijn de dames en heren beslissers plus achterban functioneel ingedekt. Alsof daarmee budgetoverschrijdingen voorkomen worden.

Aanbesteden zal voorlopig blijven. Was het niet Einstein die zei: “De meeste problemen kunnen niet opgelost worden door de manier van denken waarmee ze zijn ontstaan?”

Leo van de Wal, Trainer / consultant bij CBT-BOUW

Reageer op dit artikel