artikel

Truweeltje

bouwbreed

Truweeltje

Een bevriende duivenmelker van mijn vader die bouwvakker was, kwam elk voorjaar nadat het oude behang van de muur was getrokken, de ontstane pleistergaten bijwerken. Jaar in jaar uit werd dit plakwerk herhaald in het kleine bouwvallige wevershuisje dat gehuurd werd van een plaatselijke textielbaron.

De heerlijke geur van de verse raapspecie zit nog steeds in mijn neusslijmvlies en de gedachte daaraan stimuleren nog steeds mijn neurotransmitters om mijn brein een shot dopamine te geven. Ik zal een jaar of vijf zijn geweest toen ik vanwege mijn overtuigende belangstelling voor zijn metselkunsten een afgesleten truweeltje van hem kreeg. Het genot van die gift duurde maar even, nadat hij mij bij zijn vertrek bruusk onder zijn lange leren jas probeerde te verstoppen. Het vooruitzicht op een nieuw bestaan bij rondtrekkende zigeuners bezorgde mij een acute fobie, een aandoening waarvoor nu de hulpverlening zou worden ingeschakeld. Jaren later begreep ik pas dat dit initiatief viel onder de categorie ‘bouwvakkershumor’.

De meeste arbeidershuisjes bij ons in het dorp waren van de woningbouwvereniging. Oorspronkelijk waren er twee, Arbeidersbelang en Sint Jan Baptist. Deze laatste was opgericht door de Katholieke vakbond waarvan ieder lid ‘aandeelhouder’ kon zijn. Het moge duidelijk zijn dat de inhoud van de clubkas uitsluitend bedoeld was voor het bouwen van arbeiderswoningen voor eigen leden. De overheid was de grote sponsor en stimulater daarvan.

In de jaren zestig kwam mijn gekoesterde truweeltje goed van pas nadat ik in ‘het onderhoud’ van de ‘Sociale Huizenclub’ terecht was gekomen. Het werken daarvoor was niet alleen een maatschappelijk belang maar vooral ook een recreatief gebeuren. Met de urenbriefjes kwam het niet zo nauw en de opzichter, die toen al in een open sportwagentje rond reed, had net zoveel verstand van bouwen als iemand die het niet had. Het fijne weet ik er niet van, maar het is niet goed met hem afgelopen.

Harry Verhoeven, Studio Eyckhorst

Reageer op dit artikel