artikel

Structuur dubbelkrom beton intact

bouwbreed Premium

Structuur dubbelkrom beton intact

De microscopische structuur van beton wordt nauwelijks aangetast door het vervormen van de mal tijdens de verharding. Op die manier kunnen dubbelgekromde elementen worden geprefabriceerd.

Die conclusie trekt Sergiu Troian in zijn afstudeerrapport voor de faculteit Civiele Techniek van de TU Delft. “Daar zijn we blij mee”, reageert zijn begeleider Roel Schipper. “Het afstudeerwerk van Troian is een van de bouwstenen van het Flexible Mould Project. We hebben hem gevraagd op microniveau te kijken. Het proces kan goed onder controle gebracht worden. De microscheurtjes hebben geen nadelige invloed op de levensduur van het beton.”

Troian maa kte gebruik van kleine mallen, maar volgens Schipper zijn de resultaten voldoende repres entatief voor echte elementen. De dikte van de proefstukken was gelijk aan die van echte elem enten (2,5 en 5 centimeter) en de kromtestraal zelfs iets kleiner.

Uit het onderzoek van Troian blijkt dat drie kwartier na het mengen van de mortel met water een goed tijdstip is om de mal te vervormen. “Dan loopt het beton niet uit de mal en is het ook niet te hard”, aldus Schipper.

Een fabrikant van betonelementen zou bijvoorbeeld twee storten per dag kunnen uitvoeren in vijf vervormbare mallen. Het bedrijf mbX in Concrete Valleyin Bergen op Zoom produceert al dubbelgekromde elementen voor het dak van het Centraal Station in Arnhem.

Het is natuurlijk mogelijk om dubbelgekromde elementen in 3D-gefreesde mallen te storten, maar dat is kostbaar. “Beton spuiten of 3D-printen ontwikkelen zich parallel, maar de snelheid van ons systeem is groter”, stelt Schipper. “Buigen tijdens de verharding is echter nog niet mogelijk bij een kromtestraal van minder dan 0,25 meter.”

Schipper hoopt over enkele maanden te promoveren op het onderwerp.

Reageer op dit artikel