artikel

Schaal als historische ballasts?

bouwbreed Premium

Schaal als historische ballasts?

Ik durf eigenlijk niet meer te schrijven over Ballast Nedam. Begin dit jaar liep ik te mopperen over de staat van het maatschappelijk ondernemen van dat bedrijf, te filosoferen over hoeveel ellende een groot bedrijf kan verdragen en daarna had ik praatjes over de raad van commissarissen die zou moeten opstappen.

Tenslotte heb ik me afgevraagd of en welke nationale kroonjuwelen we in de bouw eigenlijk hebben. Omdat het op een feuilleton begon te lijken, ben ik er maar mee gestopt. Bovendien heb ik niets tegen Ballast Nedam. Sterker nog, als linkse student reed ik vroeger in Buitenveldert altijd langs het toenmalige hoofdkantoor en ik stopte daar nooit om te demonstreren. Dat hoofdkantoor, kan ik me herinneren, was toen een van de meest imposante gebouwen daar. Met slagbomen en waterpartijen. Bouwbedrijven hielden daar toen erg van.

HBG, dat ooit het grootste Nederlandse bouwbedrijf was met een solide reputatie, had een trots gebouw staan in Rijswijk. Daar werkten bouwondernemers die er toen al uit zagen als bankiers. Strak in het blauwe pak. Arrogant. HBG kwam in zwaar water na een spectaculaire baggeroorlog en overname door een Spaans bedrijf. En werd uiteindelijk gered door de BAM.

Volker Stevin, trots Rotterdams bedrijf, was ook gehuisvest in zo’n toren, het Adriaan Volker Huis (26.000 vierkante meter). Is overgenomen door een bouwondernemer uit Rijssen. En jaren daarvoor al hadden we OGEM, dat geleid werd door voormalig politici, uiteen zien vallen (TBI is daaruit ontstaan). Tenslotte Bredero. Prachtig boek over geschreven. Bedrijf was zijn tijd zo ver vooruit dat ook dat niet goed afliep. Voor veel grote bedrijven blijkt schaal een ballast te worden. Wat is er toch met die grote bedrijven in de bouw?

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Ellfers Felix Utrecht

Reageer op dit artikel