artikel

Robot revisited

bouwbreed

Robot revisited

De robot is terug. Plotseling paniek en doem. Er is een onderzoek geweest, minister Asscher luidt de noodklok. Het gaat ten koste van werk, van de werkende klasse en er dreigt een gapende leegte voor zingeving aan ons bestaan.

Overal? Zet de technologische vooruitgang – want dat is het gewoon – ook de bijl aan de wortel van de architectuur? Zijn systemen en informatiestromen straks razendsnel door robots vraaggericht om te zetten in instant architectuur? Bouwen ze ook?

De plotselinge paniek om de robot lijkt me op zijn zachtst wat overdreven. En geen reden om op tilt te slaan. IT, standaardisatie, industrialisatie zullen doorzetten. Er zit juist een kans in voor de bouw om innovatie vorm te geven en niet bij voorbaat in doemdenken te vervallen over werkgelegenheid. De robot zal in ieder geval nooit de creatieve geest zijn, vol van individuele expressie en dito vakmanschap. Vakmanschap met een ‘handtekening’, authenticiteit en gevoel voor ruimtelijke kwaliteit zijn geen robot-competenties. Het is dus ondenkbaar dat ruimtelijk ontwerpen gerobotiseerd wordt.

Misschien helpen robots ons anders over ruimte te denken. Was het niet Manuel Castells die uitdaagde om nieuwe ruimtelijke concepten te bedenken onder het nieuwe technologische paradigma? Space of flows à la Castells. Go with the flow! zou ik zeggen. Ook internationaal. De wereld zal weer anders worden dan we dachten. Met dito fascinerende opgaven. Fijn dat er dan een gemeenschap ontwerpers zal zijn die daaraan weer kan bijdragen. Het worden vast mooie tijden, met zoveel techniek die om creativiteit en ontwerp vraagt.

Fred Schoorl, directeur BNA.

Reageren? Dat kan via Twitter op @FredSchoorl of @CobouwNL

Reageer op dit artikel