artikel

Onzinpraatjes

bouwbreed Premium

Onzinpraatjes

De Tweede Kamer gebruikt volstrekt verkeerde argumenten om de starterslening stop te zetten. Voor de bouw is dit een trieste constatering. Het EIB concludeerde deze week dat het beëindigen van de starterslening door de rijksoverheid de bouw 400 miljoen euro kost. In deze nog altijd inktzwarte tijden is dat een niet te verwaarlozen bedrag.

Los van de vraag of het wenselijk is om te stoppen met de starterslening, weet de Tweede Kamer niet waarover zij praat. In Cobouw zeiden de Kamerleden Monasch (PvdA) en Van der Linde (VVD) deze week dat de lening niet meer nodig is. Vooral de PvdA gebruikte de lage hypotheekrente en de aantrekkende woningmarkt hierbij als argumenten.

Nog maar twee weken geleden bleek uit cijfers van het Kadaster en het CBS dat jongeren tot 25 jaar massaal afhaken op de woningmarkt. In algemene zin geldt: hoe hoger de leeftijd, hoe groter de stijging van het aantal woningverkopen. Anders gezegd: de opleving van de woningmarkt gaat grotendeels aan jongeren voorbij.

Het beëindigen van de starterslening is niet de enige maatregel die nadelig uitpakt voor jongeren. Eerder al besloot het kabinet dat de belastingvrije gift van 100.000 euro voor het kopen of verbouwen van een woning, of het aflossen van de hypotheek, eind dit jaar definitief stopt.

Het feit dat jongeren minder woningen kopen, kan vele oorzaken hebben. De flexibilisering van de arbeidsmarkt speelt hierin ongetwijfeld ook een grote rol. Bovendien zal niet iedereen staan te trappelen om een woning te kopen, nu in de afgelopen jaren is gebleken dat je als eigenaar met grote waardedalingen geconfronteerd kan worden.

Juist nu jongeren zo aarzelen, kan een starterslening een welkom hulpmiddel zijn om hen over de streep te trekken. Als de Kamer dit niet wil, moet zij dat duidelijk uitspreken. Maar dan wel op grond van de juiste argumenten, en niet op basis van onzinpraatjes.

Boudewijn Warbroek, adjunct-hoofdredacteur Cobouw 

Reageer op dit artikel