artikel

Moed om te kiezen

bouwbreed Premium

Moed om te kiezen

Kort geleden was ik enkele dagen in Londen. Niet voor werk, maar voor de kerk. Met de leiding op stap om inspiratie op te doen en te ervaren hoe kerken het in zo’n wereldstad doen.

 Heerlijk om een paar dagen in zo’n stad te zijn. Naast veel kerkdiensten en gesprekken, pak je natuurlijk graag meer van Londen mee: Een wandeling in Hydepark. Even stil staan bij de bijzondere etalages van warenhuis Selfridges. Staande op de wandelbrug over de Theems probeerde ik de bouwkranen te tellen. Het lukte me niet. Waar ik ook keek, overal bouwkranen. Londen leek wel een grote bouwput.

Terug in Nederland kreeg ik het nieuws onder ogen dat we in Nederland op de verkeerde plekken aan het bouwen zijn. Er is teveel op snelweglocaties gebouwd en daardoor komen stationslocaties niet tot gewenste bloei, zo constateert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in zijn rapport ‘Kiezen én delen’. Overigens is het niet voor het eerst dat dit geconstateerd wordt. Blijkbaar verandert er nog niet zoveel aan onze Nederlandse bouwpraktijk. Niet zo raar, als je bedenkt dat veel gemeenten financieel voordeel hadden en hebben bij bouwen op uitleglocaties. Het grondbeleid heeft verslaving aan bouwen in het weiland in de hand gewerkt. Telkens weer geven we geld uit om te constateren dat het anders moet. Het wil alleen nog niet zo lukken.

Het PBL spreekt in zijn toelichting over ‘moed om te kiezen’. Dat is wat we nodig hebben. ‘Samen met de wil om te delen’. Zodat gemeenten elkaar niet kapot concurreren om inwoners en bedrijven. Daar is Nederland toch veel te klein voor? Kiezen begint met verliezen nemen en bedachte bouwgrond gewoon weer grond maken, zoals laatst in Almere al gebeurde. Of zoals in provincie Utrecht waar alle kantoorlocaties zijn geschrapt. Dan komt er ruimte om te kiezen voor bestaande steden. En van groene longen blijf je af. Net als in Londen.

 Gerben van Dijk, procesmanager Vernieuwing Bouw

Reageer op dit artikel