artikel

Lichtgewicht membraandak laat pv-panelen meedraaien met de zon

bouwbreed Premium

Lichtgewicht membraandak laat pv-panelen meedraaien met de zon

Met een bewegend membraandak proberen ze aan de TU Eindhoven efficiënter zonne-energie te oogsten. Een eerste prototype is deze week te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven bij Strijp S.

Het is gebouwd door twee bouwkundestudenten die dit najaar afstudeerden aan de TUe. Hun begeleider Arno Pronk is inmiddels een paar jaar bezig met het idee van bewegende tensegrity-constructies. Hierbij zijn drukstaven niet direct met elkaar verbonden maar alleen via gespannen draden of membranen die op trek worden belast. Voor een variant die ook nog eens beweegt bedachten Pronk en consorten de term Kinegrity. De drukstaven in hun model maken een zwenkende beweging terwijl contractgewichten langs de kolommen ingenieus op en neer gaan.

Zonnepanelen

Bewegen om het bewegen vindt Pronk naar eigen zeggen niet zo interessant, maar toen het idee postvatte om aan het einde van de drukstaven zonnepanelen te plaatsen, raakte hij wel geïnteresseerd. “Want suntrackers, die zonnepanelen op de zon gericht houden, zijn doorgaans lompe installaties die flink wat energie vergen. Met een slanke tensegrity zou dat in principe veel eleganter kunnen.”

Het prototype bij Strijp S is uiteindelijk niet uitgerust met zonnepanelen, omdat de initiatiefnemers daarvoor de sponsoring niet meer rond kregen. Pronk: “We hebben alles met bescheiden budget gebouwd en slaagden er wel in de staalconstructie en het membraan te laten sponsoren. In de kolommen zitten motortjes en lieren van Somfy waarmee normaal gesproken zonwering wordt aangestuurd.”

Voorspanning

Het prototype is zonder ingrijpende aanpassingen wel geschikt te maken om zonnepanelen van 1 x 1 meter te dragen. Hooguit zouden de contragewichten iets zwaarder moeten worden uitgevoerd om grotere voorspanning op het ondernet en het membraan te krijgen. Voorspanning is sowieso een aspect dat nader onderzoek vergt volgens de universitair docent. “Het staat op gespannen voet met de beweeglijkheid die je tegelijkertijd nastreeft, dat vergt een gevoelige zoektocht naar een optimum. Gelukkig hebben zich al twee nieuwe afstudeerders gemeld die daar komende tijd mee aan de slag willen. De eerste lichting studenten is ook nog niet klaar met het concept en probeert hun bewegende membraandak te commercialiseren.”

Reageer op dit artikel