artikel

Is co-creatie een hype?

bouwbreed

Is co-creatie een hype?

Het ontwikkelen van huizen mét en niet voor mensen is gelukkig geen uitzondering. Maar is co-creatie een hype of wezenlijke verandering en maakt het ontwikkelaars overbodig of leidt het tot een structureel businessmodel?

Enkele jaren terug lag er een handgeschreven brief van een echtpaar op de deurmat. Namens een groep mensen vroegen zij of een eerder gebouwd appartementengebouw ook bij hen ontwikkeld kon worden. Tien jaar geleden hadden we erom gelachen en de brief op het prikbord gehangen. Nu zaten we snel aan de keukentafel bij de initiatiefnemers en volgde een co-creatieproject met gemeente en toekomstige bewoners.

Onze kijk op de buitenwereld is veranderd. Met de demografische ontwikkeling en de toenemende invloed van consumenten zijn dit structurele veranderingen, waardoor de aanbodmarkt niet terugkomt. Branches transformeren doordat consumenten zelf het roer pakken. De hotelbranche verandert door Airbnb. Crowdbuilding wordt misschien een mooi voorbeeld voor onze branche. Verliezen we ons werk? Nee, het is een misverstand dat we in co-creatie klakkeloos maken wat mensen vragen. Vertalen van latente behoeften door professionals is essentieel. Daarvoor zijn vakmanschap en conceptuele kracht juist vereist.

Er is niets mooier dan toekomstige bewoners optimaal betrekken én verrassen, zodat ze meer krijgen dan ze vroegen. En weet je van co-creatie een structureel businessmodel te maken, dan zitten klantcontact, passie voor mensen en co-creatie in de genen. Dat levert naast tevreden klanten en hechte samenwerkingen ook goede financiële resultaten, minder faalkosten en nieuwe opdrachten op. En het engagement van medewerkers wordt skyhigh. Dat is pas echt onbetaalbaar! Co-creatie gaat niet meer ‘uit’, het levert gewoonweg te veel voordelen op. 

Yvonne van Mierlo, Directeur Blauwhoed Studio bij Blauwhoed

Video: Partners van Blauwhoed vertellen wat co-creatie voor hen betekent en hoe dit terug komt in hun vak

Bron: Blauwhoed.

Reageer op dit artikel