artikel

Innovatie in de architectuur

bouwbreed Premium

Innovatie in de architectuur

Op de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen wordt vanavond een minisymposium georganiseerd door de KNAW en de Akademie van Kunsten.

De AvK werd op 23 april jl. opgericht en bestaat uit negentien kunstenaars van diverse pluimage. Francine Houben is als architect lid. Daags erna waren in de NRC Handelsblad de persoonlijke statements te lezen. Francine liet optekenen dat zij zeer geïnteresseerd was in innovaties in de architectuur. Een eerste synergie tussen de twee academies zou een passend onderwerp zijn voor een minisymposium, snel en gemakkelijk te organiseren.

De KNAW opent zich naar de maatschappij en het publiek kan als het ware wetenschappelijk zappen. Gratis toegankelijk mits digitaal aangemeld. Francine Houben zal vanavond een uitleg geven welke innovaties zij als architect vraagt. Haar medewerker Friso van der Steen zal een toelichting geven op de realisatie van het Wei Wu Ying Centre for the Arts in Taiwan. Een gigantische complex met een loom gewelfd dak waaronder theater, schouwburg e.d. zijn ondergebracht. Hoe wordt het gebouwd? Met een heuvelachtig gevormd ruimtevakwerk, afgedekt boven en onder met 3D gevormde stalen platen. Er was heel wat technologie en inspiratie uit de zware Taiwanese scheepsbouw voor nodig om de stalen platen ruimtelijk te krommen en als een continu vlak te laten realiseren.

Mijn bijdrage vanuit de aanbiedende zijde bestaat uit de innovatieve ontwerpontwikkeling vanuit de technologie van de polyester jachtbouw voor de vrije vorm schaaldaken van het Rabin Center in Tel Aviv. Caroline Hummels, hoogleraar TUe, gaat uitleggen hoe mensen zich in een dergelijke vrijevormomgeving voelen. Architectuurcriticus Bernard Hulsman sluit af met een redenatie naar de maatschappelijke winst van de vrijevormarchitectuur: wat is de wereld opgeschoten met die kauwgummigebouwen, was het de enorme inspanning waard? Mogelijk wordt de vrijevormarchitectuur de oren gewassen.

Aanmelding via http://www.knaw.nl/nl/actueel/agenda/architectuur-in-de-21ste-eeuw


Reageer op de column via mail of www.Twitter.com/cobouwNL

Mick Eekhout

Hoogleraar TU Delft,  lid KNAW, directeur Octatube

Reageer op dit artikel