artikel

Ingenieursdiensten inkopen

bouwbreed

Ingenieursdiensten inkopen

Wordt aan ingenieursbureaus de mogelijkheid op ontzorging wel geboden als een klant in feite het aspect laagste prijs dominant belangrijk maakt in zijn uitvraag? Maar andersom komt ook voor: dat een opdrachtnemer een aanbieding doet met focus op de laagste prijs en minder op een basishouding voor het ontzorgen. Het draait hierbij dus om subjectieve […]

Wordt aan ingenieursbureaus de mogelijkheid op ontzorging wel geboden als een klant in feite het aspect laagste prijs dominant belangrijk maakt in zijn uitvraag? Maar andersom komt ook voor: dat een opdrachtnemer een aanbieding doet met focus op de laagste prijs en minder op een basishouding voor het ontzorgen. Het draait hierbij dus om subjectieve aannamen over wat de klant vermoedelijk belangrijk vindt.

Voorts gaat het vaak mis bij de condities die partijen overeenkomen. Overeenkomen is wellicht niet het juiste woord, in de praktijk gaat het meestal om eenzijdig opleggen aan.

Waarom lijkt een inkoopcontract vaker op wantrouwen gestoeld dan op partnerships? Vergeten opdrachtgevers niet te vaak om expliciet het intrinsieke verleiden in te bouwen om ontzorging te stimuleren en daar de leverancier voor te belonen en te respecteren? Zijn ingenieursbureaus voldoende gericht op wat de vraag achter de vraag van de klant is? Het inkopen van kennisintensieve dienstverlening is niet eenvoudig, het vraagt een goed wederzijds inlevingsvermogen. Inkopen louter op prijs is te typeren met penny wise, pound foolishen daar wordt niemand gelukkig van.

NLingenieurs pleit er voor om meer aan te sturen op evenwichtige partnerships; iedere partij heeft zijn eigen rol, maar het belang van het hogere doel staat centraal. Dit vergt ander gedrag en een andere basishouding: met elkaar in plaats van tegenover elkaar. Scherp inkopen is belangrijk, maar die scherpte moet naast de prijs ook in andere elementen gestalte krijgen. Zorg ervoor dat de business van de klant gerealiseerd wordt en dat de klant daarbij ontzorgd wordt door partners die dat snappen maar daar wel voor gerespecteerd en beloond willen worden.

Ed Nijpels, voorzitter NL Ingenieurs. 

Reageer op dit artikel