artikel

Historisch gelijk

bouwbreed

Historisch gelijk

U heeft het kunnen lezen: mijn collega Marcel Tankink leidt als historicus ons architectenbureau. Daarom houd ik me als architect noodgedwongen bezig met historische zaken. Ik zag een prachtige documentaire over de ongelijkheid in de parallelhistorie. Hoe kunnen historische ontwikkelingen op hetzelfde moment zo verschillend zijn?


De Vikingen bijvoorbeeld hadden geen zin om een geschreven taal te ontwikkelen. Tegelijkertijd hadden ze in China al papiergeld in de eerste megastad met meer dan 1 miljoen inwoners. Fascinerend. Maar ja, nu is dat natuurlijk anders, informatie is overal, de wereld is parallel en gelijk.

Gelijkheid nog ver weg

En dan word je op maandagochtend wakker en denk je: geweldig dat ik voor sociale budgetten samen met huurders zonder moeite hoogwaardige en energiezuinige woningen kan bouwen! Maar hoezo laat zich een corporatie twee plaatsen verder in hetzelfde land nog steeds dure bouwconcepten aansmeren? Waarom kopen ze voor het dubbele wat maar de helft waard is en wat hun huurders helemaal niet willen? Blijkbaar is onze gelijke wereld nog ver weg. Ik ben benieuwd naar de documentaire uit het jaar 3000 over onze tijd. Ze kijken dan waarschijnlijk met verbazing naar opgravingen van omstreeks het jaar 2000. Er was zoveel welvaart en high-end communicatie. Maar waarom toch al die energieverspilling? En hoezo vinden we rond die tijd pas de eerste pogingen om seriematig met duurzame materialen zoals leem te isoleren en te bouwen? In Afrika hebben ze zelfs hoogbouw van leem gevonden, maar dan van 1000 jaar eerder! Waar is die informatie in de tussentijd verloren gegaan? Het is altijd makkelijker om over zaken te oordelen die in tijd of ruimte ver weg zijn dan over wat er in je eigen voortuin gebeurt. 

Reimar von Meding, directielid-architect partner van KAW te Groningen, Rotterdam, Eindhoven en Barcelona en founding partner van Reimarkt. 

Reageren? Dat kan via redactie@cobouw.nl of op Twitter naar @ReimarvonMeding of @CobouwNL 

Reageer op dit artikel