artikel

Het rekenwonder

bouwbreed

Het rekenwonder

Verbazing is een woord dat te zwak uitdrukt wat zich soms in mijn hoofd afspeelt als ik weer eens wat nieuws hoor. Nu ook weer met de naheffing van 642 miljoen euro van de Europese Unie. En dat alleen maar omdat er een nieuwe overigens wereldwijd toegepaste rekenmethode wordt toegepast. Daarin wordt meer rekening gehouden met het informele circuit en de zwarte inkomsten daaruit.

De verbijstering slaat dan toe als ik het commentaar van premier Mark Rutte hoor. De onderste steen moet bovenkomen. Dit kan Brussel niet maken, hoor je dan. Hoe zo Brussel. Alle lidstaten van de EU zijn Brussel dat niets doet en ook niets kan doen zonder dat de Raad van regeringsleiders dat goedvindt. Bovendien heb ik Rutte niet gehoord toen Brussel de rekenmethode voor de economische groei aanpaste waardoor we ineens meer gegroeid bleken te zijn. Dat kwam toevallig goed uit omdat er dan niet met een verkiezingsjaar in het vooruitzicht, verder bezuinigd behoeft te worden.

 

Slap aftreksel klimaatplan 

Er is trouwens nog een reden waarom een nabetaling in die orde van grootte niet uitkomt. In de nacht van donderdag op vrijdag hebben de Europese regeringsleiders, voor Nederland onze Mark dus, een slap aftreksel van een klimaatplan het licht doen zien. Het aandeel hernieuwbare energie is lager dan de Europese Commissie wil en nog erger, als China en de VS niet meedoen, dan kunnen besparings- en hernieuwbare percentages zelfs omlaag gaan tijdens de laatste klimaatconferentie in Parijs komen jaar waar definitieve besluiten genomen moeten worden. Bij klimaatonderhandeling in Bonn deze week bleek juist dat China en de VS weer eens ouderwets dwars liggen. Dat betekent dus een nog magerder resultaat in Parijs waardoor de stijging niet 2 graden maar veel hoger zal worden. Dat betekent veel hogere zeespiegelstijging en dus grotere bedreigingen in Deltalanden over de hele wereld. Dat is een wenkend perspectief voor de waterbouwers tenzij de politiek Waterworld als ultieme en nu nog geheime doel heeft gesteld. In dat kader bezien is het weglekken van 642 miljoen euro naar Brussel natuurlijk vervelend.

 

Waterworld als lonkend perspectief? 

Nu moet het geen verbazing wekken dat onze Mark moeite heeft met zelfs de meest simpele rekensommen. Daar heeft hij tijdens de kabinetsonderhandelingen al blijk van gegeven toen hij de zorgpremie wilde regelen. Dat maakte hem direct tot de grootste nivelleerder in de geschiedenis van ons land, groter dan kanonnen die wel konden en kunnen rekenen zoals Joop de Uyl en Jan Pronk.

Toch behoeven we ons voor de korte termijn in ieder geval, niet druk te maken. Met komend jaar de verkiezingen voor Provinciale Staten voor de deur en een jaar later de Tweede Kamer, zal ons nationale rekenwonder Mark wel weer wat cijfers uit de hoge hoed toveren die aangeven dat zijn kabinet het uitstekend heeft gedaan. In dat plaatje passen natuurlijk geen voor hem onverwachte tegenvallers. En op de langere termijn zal het nieuwe Deltaplan dat bij het Brusselse klimaatakkoord onvermijdelijk is, zorgen voor enorme economische groei. Maar dan is onze Mark allang vertrokken van het politieke toneel. Als historicus kent hij de woorden van Madame de Pompadour, na ons de zondvloed. Als premier doet hij zijn uiterste best die woorden waar te maken.

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw

Reageer op dit artikel