artikel

Gemakzucht

bouwbreed Premium

Gemakzucht

Ik zit vaak te hameren op het feit dat de vastgoedsector te weinig vernieuwend en te weinig duurzaam is. Duurzaam verstedelijken is nog steeds lastig voor de op nieuwbouw en bouwen-in-het-kwadraat gerichte sector. Vorige week werd me – mede door de openheid van vastgoedeigenaar Wereldhave over het ‘impliciet’ laten verloederen van de 486 winkelcentra die Nederland rijk is – duidelijk waar het aan ligt.

De vastgoedsector is lui en het beheer en onderhoud komt wel een keer. Vanuit Fontys bezocht ik met studenten en docenten diverse werk- en winkellocaties in de regio. Meest opvallend – naast de problemen van leegstand, kerktorenpolitiek en niet onderbouwd planoptimisme – was de amateuristische manier waarop vastgoedeigenaren met beheer en onderhoud van pand en omgeving omgingen.

Eenzelfde beeld bleek uit de evaluatie van de zogenaamde Verzakelijkingspilots Bedrijventerreinen, die Platform31 in 2013 in opdracht van I&M uitvoerde. Deze luiheid en het negeren van het belang van beheer en onderhoud gelden niet alleen voor private partijen in de sector. Lange tijd was de gemeente, wat betreft beheer en onderhoud, een van de grootste ‘free riders’ op werk- en ook kantoorlocaties.

Bij lokale bezuinigingsoperaties zie je dat er vanuit luiheid en gemak snel wordt gekort op beheer en onderhoud. Werkgebieden kennen vaak nog een lagere prioriteit dan woongebieden. Terwijl bekend is dat in dit geval goedkoop duurkoop is. Uiteindelijk draait de overheid op voor het opruimen van de ‘troep’. De kwaliteit van de leefomgeving wordt steeds belangrijker voor de (vastgoed)waarde van pand en omgeving. Wereldhave benadrukte dat extra beheer en onderhoud leidde tot 15 procent meer bezoekers.

Als verduurzaming en vernieuwing dan zo lastig zijn, laten we dan in ieder geval, in lijn met het gedachtegoed van de ladder duurzame verstedelijking, actiever omgaan met beheer en onderhoud van bestaande panden en locaties. Beheer en onderhoud zijn dan wel niet zo sexy, maar best belangrijk.

Cees-Jan Pen, lector Vastgoed Fontys Hogescholen en programmamanager Platform31. 

Reageren op deze column? Dat kan op Twitter via @CeesJanPen  of via @CobouwNL

Reageer op dit artikel