artikel

Gastblog: De nieuwe civiele ingenieurs

bouwbreed

Gastblog: De nieuwe civiele ingenieurs

Ingenieur Joost Merema van Pro6 Managers schrijft deze week voor ons vanuit Rio een korte serie gastblogs. Hij bezoekt daar de FIDIC, het congres van de internationale kennisinstelling en branchevereniging voor ingenieurs. Aan de hand van de internationale sprekers zet hij de Nederlandse situatie in perspectief, bijvoorbeeld over de man-vrouwverhouding binnen de branche. Vandaag kijkt hij naar de toekomst van de civiele ingenieur.

Sommige sprekers gaven vooral beelden van de samenleving van de toekomst. Digitalisering, software en internet kwamen in verschillende presentaties voorbij. Zowel producten van software zoals Autodesk (bekend van Autocad), maar ook Samsung (van telefoon, tablet, maar ook netwerken) gaven daarbij een blik in de mogelijkheden van morgen.

Revolutie

Het was daarbij natuurlijk soms even zoeken was naar de voor de civiele ingenieur relevante zaken. Toch passeerden er een aantal zaken die de moeite waard zijn om te delen. Zo liet een van de sprekers overtuigend zien dat we op het gebied van ICT en digitalisering niet een revolutie hebben gehad, maar dat die echte revolutie nog moet beginnen.

Om een beeld te schetsen wat ik daarmee bedoel: vandaag de dag zijn er twee keer zoveel apparaten verbonden met het internet, dan dat er mensen zijn op de wereld. In de komende drie jaar tijd zal dit aantal met 60 miljard devices 6-7 keer zoveel worden en neerkomen op 10 per mens. Een ander voorbeeld hoe snel ontwikkelingen gaan: als alle data, uitgedrukt in bytes, die ooit geproduceerd is vanaf het begin van het schrift tot aan 2003, is gelijk aan de hoeveelheid data die in 2011 iedere twee dagen werd geproduceerd.

Alles verbonden

In 2013 werd die hoeveelheid door al onze devices, sensoren en computers iedere 40 minuten geproduceerd… Slechts twee van de vele voorbeelden waarmee duidelijk werd dat ICT ons leven al heeft veranderd, maar dat dit alleen nog maar meer zal worden. Wat dit betekent? Allerlei apparaten worden zelfsturend en aan elkaar verbonden. Een elektrische auto is bijvoorbeeld ook geschikt om energie voor het huis tijdelijk in op te slaan. Die elektrische auto zal voor een groot deel zelfsturend worden.

Om maar een klein voorbeeld te geven: Waarom zou je dan nog verkeersborden nodig hebben? En wat komt daarvoor in de plaats om toch duidelijk te maken welke verkeersregels er gelden voor die auto? Ik denk dat er daarom behoefte gaat ontstaan naar ingenieurs die zich bezig houden met integrale infrastructuur. Nu is dat gescheiden: van water, riool tot elektriciteit. Zelfs internet komt tot ons via koper, glasvezel, wifi en het mobiele netwerk.

Behoefte

Daarbij vind stapeling op stapeling plaats. Denk aan een sensor die bijhoudt of een parkeerplek bezet is, en dat doorgeeft aan een systeem in de auto. Al die aanpassingen en koppelingen van die netwerken zullen ontworpen, aangelegd en te onderhouden moeten gaan worden. Ik denk dat daar een behoefte gaat ontstaan. Niet in plaats van een specialistische ingenieur, maar ernaast. Een rol die meer gericht is om met het combineren van technologie behoeftes van de volgende generaties te vervullen: een nieuwe versie civiele ingenieur?

Joost Merema is ingenieur bij Pro6 Managers in Amersfoort. 

Reageren? Tweet met #RIO2014! 

Reageer op dit artikel