artikel

Een nieuwe rol

bouwbreed

Een nieuwe rol

Al enige tijd bevind ik mij onder professionals die de financiële spil zijn van het bouwproces. Een vakgebied gedomineerd door een grijzende generatie en weinig jonge aanwas. En nu het calculeren met BIM bij een aantal bedrijven wordt doorgevoerd, beginnen de vragen te komen. Hoe zal de rol van de calculator en kostendeskundige veranderen. En hoe zal het proces worden aangepast aan de toekomst.

Prijsvorming is als je er over nadenkt best een vreemd proces. Het bestaat nu in hoofdlijnen uit deelnemers die elkaar controleren op hoeveelheden en prijs. Daarnaast bepalen deze deelnemers dezelfde input voor prijsvorming in de vorm van hoeveelheden en soms zelfs de onderbouwing van een gebouwelement. Door de ketensamenwerking en door BIM kan veel van deze input door ICT worden verzorgd.

Het zal zorgen voor een grote verandering binnen een beroepsgroep, waarbij ongeveer 70 % van de tijd wordt besteed aan het genereren van input. De rol lijkt nu te veranderen in het die van een controller, analist en proces coördinator. Maar wat gaat het worden?

Vier jaar geleden begon ik met nadenken hierover. En nu pas zie ik dat de eerste discussies over de toekomst worden gestart. Het zal mij benieuwen wat de oudere generatie hiermee gaat doen. Gaan zij nog tijd hierin insteken of kijken zij alleen nog uit naar hun pensioen? En wat gaat de jongere generatie doen, willen zij nog wel blijven in dit vakgebied? Wordt er nog nagedacht over een andere manier van prijsvorming. Of laten we het geleidelijk aan verdwijnen in een takenpakket van diverse andere functies?

Marijke van Pouderoijen, Rethinking the future

Reageer op dit artikel